Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1963. i 1963.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno da je prvookrivljenik počinio navedeno kazneno djelo iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske u svezi članka 28. stavak 2. OKZ-a RH, a da je drugookrivljenik počinio isto kazneno djelo ali iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH. (26. 1. 2015.)

Okrivljenike se tereti da su počinili navedena kaznena djela 25. i 26. kolovoza 1995. na širem području Knina i u Gračacu; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i srpskih paravojnih formacija; a nakon što je izdana zapovijed jedinicama specijalne policije, pa tako i Antiterorističkoj jedinici Lučko o upućivanju na zadatak pretrage terena na širem području Knina od zaostalih diverzantsko-terorističkih skupina i minsko-eksplozivnih sredstava.
Prvookrivljenika se tereti da je kao pomoćnik zapovjednika Stožera specijalne policije MUP-a sa sjedištem u Gračacu, propustio osigurati učinkoviti nadzor nad postupanjem pripadnika specijalne policije, sukladno međunarodnim konvencijama. Tereti ga se da je propustio osigurati dužni nadzor iako je znao da su pojedini pripadnici ATJ-a Lučko 25. kolovoza 1995. u zaselku Grubori usmrtili šest civilnih osoba i zapalili većinu kuća u selu. Tereti ga se da je; znajući za navedeni događaj i iako je bio dužan; propustio poduzeti mjere i radnje da se spriječe daljnja takva postupanja i da se počinitelji kazne, nakon čega je dozvolio da pripadnici jedinice i drugookrivljenik kao vođa jedne od grupa jedinice, nastave akciju tijekom koje su 26. kolovoza 1995. zapalili više kuća u selu Ramljani na potezu Knin-Drniš.
Prvookrivljenika se tereti da je nadležnim policijskim službenicima zabranio provođenje očevida i drugih službenih radnji usmjerenih na otkrivanje zločina i njegovih počinitelja te je zapovjedniku jedinice izdiktirao neistinito izvješće prema kojem je jedinica 25. kolovoza 1995. u akciji u selu Grubori naišla na oružani otpor od osam do deset neprijateljskih vojnika, što je imalo za posljedicu lišavanje života Đ. K., uhićenje S. K. te su zapaljene tri staje i jedna kuća pri čemu su poginule dvije neidentificirane ženske osobe i dva muškarca starije dobi. Navedeno izvješće nije odgovaralo istini, a nakon toga je takvo neistinito izvješće dostavljeno Glavnom stožeru HV-a u Zagrebu.