Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitani osumnjičenici i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu ispitane su dvije ženske osobe (1969. i 1993.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv osobne slobode prijetnjom iz čl. 139. st. 3. u vezi sa st. 2. Kaznenog zakona, kao i kazneno djelo protiv imovine oštećenjem tuđe stvari iz čl. 235. st. 1. i 3. KZ-a u svezi čl. 245. st. 3. KZ-a, nakon čega je državno odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv navedene dvije ženske osobe i prvoosumnjičenika (1992., u bijegu, sumnja na počinjenje gore navedenih kaznenih djela), zbog opasnosti od bijega i opasnosti da će ponoviti kazneno djelo, kao i da će počiniti teže kazneno djelo kojim prijete, na temelju čl. 123. st. 1. t. 1. i 3. ZKP-a. (26. 1. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici počinili navedena kaznena djela 25. siječnja 2019.godine oko 10,00 sati, u Klinici za plućne bolesti u Zagrebu (Jordanovac), odnosno da su, u nakani da nanesu štetu i da ustraše liječnike i medicinsko osoblje klinike, liječnicima i medicinskom osoblju klinike ozbiljno prijetili da će ih usmrtiti i teško tjelesno ozlijediti, počinivši djela prema odgovornoj osobi u vezi s njihovim radom, kao i prema većem broju ljudi. Osnovano se sumnja da su razbili staklenu stjenku ulaznih dvokrilnih vrata zavoda, a zatim dolaskom u sobu broj deset razbili ekran televizora te udarcima podesnim predmetom razbili prozorsko staklo, a prvoosumnjičenik i maloljetni osumnjičenik su rukama i nogama uništili inventar i staklene stjenke prostora unutrašnjosti te bolesničke sobe, pri čemu su liječniku te medicinskim djelatnicama govorili da će ih ubiti. Ujedno su liječniku rekli da će mu razbiti glavu, a prvoosumnjičenk je vikao da ovo nije gotovo, dok je drugoosumnjičenica liječniku prijetila postavljanjem bombe koja će ih sve ubiti. Osnovano se sumnja da je riječi prijetnje medicinskom osoblju uputila i trećeosumnjičenica potrgavši jednu plastičnu lajsnu sa zida sobe s kojom je udarila liječnika u leđa te mu rekla da će ga ubiti, rukama udarala po zidu hodnika vičući da će ih ubiti te je fizički nasrtala na medicinsko osoblje. Opisane prijetnje i ponašanje osumnjičenika kod liječnika i medicinskih sestara je izazvalo osjećaj straha za vlastite živote.
Sudac istrage prihvatio je prijedlog u odnosu na troje punoljetnih osumnjičenika i odredio im istražni zatvor, dok je u odnosu na maloljetnika, iako je predloženo određivanje istražnog zatvora, određena mjera opreza zabrane prilaska oštećenicima i bolnici.