Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Prihvaćena žalba državnog odvjetništva zbog odluke o kaznenoj sankciji

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su prvooptuženik Lj. Š. (1959.) i drugooptuženik M. K. (1980.) proglašeni krivima, i to prvooptuženik zbog počinjenja kaznenog djela poticanja na teško ubojstvo u pokušaju iz čl. 91. t. 4. u vezi čl. 37. Kaznenog zakona/97, a drugooptuženik zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 91. t. 4. u svezi čl. 33. KZ-a, te je svaki osuđen na kaznu zatvora u trajanju od po četiri godine i šest mjeseci. Vrhovni sud Republike Hrvatske je prihvatio žalbu državnog odvjetništva i svakog optuženika osudio na kaznu zatvora u trajanju od po sedam godina. (26. 7. 2013.)
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je prvooptuženog Lj. Š. teretilo da je neutvrđenog dana od kolovoza do 11. listopada 2005. od drugooptuženog M. K. zatražio da liši života Đ. Š. i tom joj prilikom otme potvrdu o dugu prvooptuženika prema njoj u iznosu od 40.000,00 eura, na što je drugooptuženik pristao.
U cilju realizacije dogovorenog, a nakon što je prethodno proučio svakodnevno kretanje oštećenice, drugooptuženik je 11. listopada 2005., s prethodno pripremljenom željeznom šipkom, pričekao Đ. Š. u haustoru stambene zgrade u Zagrebu (naselje Siget), te joj je, znajući da navedenu potvrdu nosi u okovratnoj torbici, pristupio i naglim trzajem joj istrgnuo torbicu obješenu oko vrata, a potom ju; u cilju da je liši života i prisvoji sav novac koji je oštećena imala kod sebe; više puta izudarao željeznom šipkom po glavi i tijelu, što je nastavio i kad je oštećena pala na pod. Tom prilikom Đ. Š. je zadobila teške i po život opasne ozljede, a život joj je spašen hitnom liječničkom intervencijom.