Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana šestorica okrivljenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 19. rujna 2019. ispitalo u svojstvu okrivljenika šestoricu hrvatskih državljana u dobi od 18 do 25 godina zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela izazivanje nereda iz članka 324. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona. (26. 9. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su šestorica punoljetnih i jedan maloljetni okrivljenik, 11. kolovoza 2019. na željezničkoj postaji u Sesvetama, zajedno i prema prethodnom dogovoru kao pripadnici jedne navijačke skupine, radi izrazite netrpeljivosti prema pripadnicima druge navijačke skupine narušavali javni red i mir i kod građana stvarali strah. Osnovano se sumnja da su u cilju ispoljavanja fizičkog nasilja prema pripadnicima druge navijačke skupine dočekali putnički vlak i po dolasku vlaka na željezničku stanicu maskirani organizirano ušli u jedan od vagona gdje su uzvikivali psovke i pogrdne riječi te su uporabom teleskopskih palica, boksera i tjelesne snage nasrnuli na više putnika koji su kao navijači jednog nogometnog kluba, bez obilježja, putovali vlakom s održane utakmice. Svojim postupanjem su tom prilikom, osnovano se sumnja, dvojici punoljetnih i jednom maloljetnom putniku nanijeli tjelesne ozljede.
Nakon njihova ispitivanja, državno je odvjetništvo podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora protiv šestorice okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku). Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor šestorici okrivljenika po predloženoj zakonskoj osnovi.