Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog zlouporabe opojnih droga

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv četvorice hrvatskih državljana (1970., 1966., 1979. i 1981.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 2. KZ-a, a u odnosu na drugoosumnjičenika i zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela nedopuštenog držanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 335. st. 2. KZ-a. Razlozi prijedloga u odnosu na prvu dvojicu osumnjičenika su opasnost od bijega i opasnost od ponavljanja djela, a u odnosu na drugu dvojicu osumnjičenika opasnost od ponavljanja djela. Protiv petoosumnjičenika (1955.) postoji osnov sumnje na počinjenje  kaznenog djela zlouporabe opojnih droga iz čl. 173. st. 1. KZ-a i nalazi se na slobodi. (27. 3. 2012.)

Postoji osnov sumnje da su prva dvojica osumnjičenika od 15. prosinca 2011. do 22. ožujka 2012. iz Bosne i Hercegovine u više navrata kupovali veće količine droge heroin koju su krijumčarili u Republiku Hrvatsku gdje su ju dalje preprodavali i to većem broju kupaca, među kojima su bili pouzdanik (40,27 grama )i prikriveni istražitelj (626,53 grama). Navedeni osumnjičenici drogu su prodavali i četvrtoosumnjičeniku (100,28 grama) radi daljnje preprodaje njegovim kupcima, ali i za njegove potrebe, te petoosumnjičeniku za njegove vlastite potrebe (45 grama).
Tijekom ožujka 2012. prva dvojica osumnjičenika su od trećeosumnjičenog kupili određenu količinu droge kokain (110 grama) nakon čega su ju dalje preprodavali kupcima na području Zagreba, među kojima je bio i četvrtoosumnjičenik, kao i prikriveni istražitelj. Pretragom doma i drugih prostorija kod drugoosumnjičenika je u kući koju koristi u Živaji pronađeno više vrećica u kojima se nalazila droga heroin (315,8 grama).
Ujedno, postoji osnov sumnje da je drugoosumnjičenik od 8. veljače 2012. do 22. ožujka 2012. u Zagrebu u tri navrata prikrivenom istražitelju prodao pištolj sa prigušivačem i veću količinu streljiva, automatski pištolj sa više streljiva te pištolj sa streljivom, dok je u isto vrijeme u kući kojom se koristi u Živaji kod sebe držao nekoliko ručnih bombi i veću količinu streljiva.