Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijeta žalba na presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo žalbu na prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom je hrvatski državljanin I. M. (1983.) proglašen krivim zbog kaznenog djela ubojstva u pokušaju u prekoračenju granica nužne obrane iz članka  110. u svezi članka 34. i članka 21. Kaznenog zakona (27. 3. 2015.)
Optuženik je proglašen krivim da je 7. ožujka 2014. u Sesvetama počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju u prekoračenju granica nužne obrane na štetu D. M. na način da mu je kuhinjskim nožem zadao ubodnu ranu u predjelu trbuha, kako bi spriječio napad oštećenika, koji je uslijedio nakon njihovog verbalnog sukoba. Prvostupanjski sud ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine te mu potom izrekao djelomičnu uvjetnu osudu time da se od kazne na koju je optuženik osuđen  izvršava samo jedna godina, dok se drugi dio kazne u trajanju od jedne godine neće izvršiti ukoliko optuženik u roku od pet godina od pravomoćnosti presude ne počini novo djelo.
Žalba je uložena iz osnova pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja kao i zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka, s obzirom da državno odvjetništvo smatra kako su tijekom postupka izvedeni dokazi ukazivali da je optuženik počinio kazneno djelo ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi članka 34. Kaznenog zakona , a ne kazneno djelo ubojstva u pokušaju u prekoračenju granica nužne obrane. Ujedno, državno odvjetništvo cijeni da su razlozi presude nejasni i proturječni.
U žalbi je predloženo da se pobijana presuda ukine i predmet vrati na ponovno suđenje.