Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Najava podnošenja žalbe na rješenje optužnog vijeća

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavljuje podnošenje žalbe na današnje rješenje optužnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu kojim se odbacuje optužnica Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu podignuta 30. ožujka 2012. protiv okrivljenog Marija Crnjaka, Jurice Prskala, Josipa Sapunara i Zlatka Korpara zbog kaznenog djela iz članka 337. stavak 4. i dr. Kaznenog zakona, jer nije došlo do prekoračenja rokova za podizanje optužnice navedenih u članku 229. stavku 1. Zakona o kaznenom postupku. (28. 6. 2012.)

Naime, ako državni odvjetnik po dovršetku istrage u rokovima navedenim u članku 229. stavku 1. Zakona o kaznenom postupku nije podigao optužnicu, stavkom 2. je određeno da se smatra da je u tom slučaju odustao od progona.
Međutim, to se nije dogodilo u ovom predmetu.
Prema obrazloženju optužnica je odbačena zbog toga što sud smatra da istraga nije dovršena u danim rokovima. Rokovi za dovršetak istrage su propisani u članku 230. ZKP-a.
Niti u tom članku niti i članku 229. stavku 2. se ne propisuje da bi se u takvom slučaju optužnica mogla odbaciti.
Kako je u ovom slučaju optužnica odbačena protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku, to je Županijsko državno odvjetništvo protiv ovog rješenja najavilo žalbu.
Posebno imajući u vidu kako je prema postojećoj sudskoj praksi Županijskog suda u Zagrebu u istovjetnim situacijama optužnica potvrđena a ne odbačena.