Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitano dvoje osumnjičenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je dvoje hrvatskih državljana (1995. i 1982.) zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela napuštanja djeteta iz članka 176. Kaznenog zakona i povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. i 2. KZ-a. (28. 7. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenica u kasnim večernjim satima 20. srpnja 2017., u nakani da trajno napusti dijete, ostavila samo i bez nadzora svoje sedmomjesečno dijete na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred jednog župnog ureda na području grada Zagreba.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da su oboje osumnjičenika od početka 2014. do 25. srpnja 2017., kao roditelji dvoje maloljetne djece niske kronološke dobi, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, i da je prvoosumnjičenica ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, a da drugoosumnjičenik nije prijavio nadležnim službama nestanak sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta.

Protiv oboje osumnjičenika sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku) i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku), što je sudac djelomično prihvatio i protiv oboje osumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. Zakona o kaznenom postupku).