Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 24-godišnjaka zbog pokušaja ubojstva i općeopasne radnje

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1991.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u vezi s člankom 34. Kaznenog zakona i kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a. (28. 12. 2015.)

Okrivljenika se tereti da je oko 20,30 sati 16. rujna 2014. u Đurmancu; u nakani da liši života oštećenika; naoružan automatsku puškom Kalašnjikov i 60 komada streljiva, došao ispred jednog ugostiteljskog objekta te iz navedene automatske puške ispalio više hitaca prema nogostupu i parkiralištu tog ugostiteljskog objekta.
Potom je ušao u ugostiteljski objekt i svim gostima naredio da ga napuste, a oštećenika je zatražio da ide s njim što je on u  strahu i učinio te su se nogostupom uputili prema centru mjesta tako da je okrivljenik s puškom hodao neposredno iza oštećenika. U trenutku kada su došli ispred zgrade vatrogasnog doma okrivljenika se tereti da je pušku uperio u oštećenikova prsa i rekao mu "biraj hoće li ti grob biti tu ili negdje drugdje" na što ga je oštećenik pokušavao smiriti te su nastavili hodati. Kada su se zaustavili zbog nailaska jednog vozila, okrivljenik je prišao vozaču tog vozila što je pštećenik iskoristio i otrčao preko mosta prema školi gdje je pao na tlo no okrivljenik je dotrčao za njim do mosta i prema njemu ispalio nekoliko hitaca koje je pogodilo kamenje nedaleko od oštećenika. Oštećenik se digao i pobjegao, a okrivljenik se vratio do obližnjeg ugostiteljskog objekta te od vlasnika zatražio ključ njegovog automobila kako bi slijedio oštećenika, no kako je ovaj to odbio učiniti tako okrivljenik nije realizirao svoju nakanu.

Okrivljenika se tereti da se oko 21,00 sat 16. rujna 2014., nakon prethodno opisanog događaja, vratio pred prvi ugostiteljski objekt u Đurmancu gdje je među gostima bio i prijatelj oštećenika te ga upitao "Tko će biti slijedeći, hoćeš li ti ?" i u njega uperio automatsku pušku. Unatoč tome što je u njegovoj blizini bilo više gostiju, okrivljenika se tereti da je iz automatske puške Kalašnjikov; iako svjestan da hitac ispaljuje na mjestu gdje je više osoba čiji tjelesni integritet ugrožava; ispalio hitac u fasadu tog objekta na visini od 277 cm, a na mjestu ispod kojeg se nalazio oštećenikov prijatelj i još dvoje gostiju, koji su otrčali na kat i pobjegli kako bi se zaštitili od daljnjeg okrivljenikova postupanja.