Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Odbačena kaznena prijava zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu odbacilo je kaznenu prijavu protiv hrvatskog državljanina (1986.), odgovorne osobe jednog osiguravajućeg društva iz Zagreba i više nepoznatih osoba iz istog društva, zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. Kaznenog zakona. (29. 8. 2016.)

U kaznenoj prijavi je bilo navedeno da postoji osnovana sumnja kako su odgovorne osobe u tom društvu isplatile štetu zbog štetnih posljedica nastalih požarom direktoru društva iz Zagreba, najmoprimcu poslovnog prostora a ne vlasniku tog prostora, ujedno i najmodavcu, drugom trgovačkom društvu iz Zagreba, iako su znali da je društvo najmoprimac bilo dužno vinkulirati u korist trgovačkog društva najmodavca.
Kaznena prijava je odbačena budući da nema osnovane sumnje da bi prijavljenici počinili kazneno djelo za koje su prijavljeni. Nevinkuliranje police u korist društva najmodavca, sukladno ugovorenoj obvezi, nepoštivanje je ugovorne obveze što treba procjenjivati kroz građansko pravni aspekt a ne može se podvesti pod kazneni aspekt povrede dužnosti zaštite tuđih imovinskih interesa i pribavljanja protupravne imovinske koristi.