Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Uložena žalba na presudu za devet ubojstava

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu na oslobađajući dio presude Županijskog suda u Zagrebu kojom je drugookrivljenik (1972.) oslobođen od optužbe da je zajedno s prvookrivljenikom (1971.), jednom nepoznatom osobom i danas pokojnim I. B., počinio devet kaznenih djela ubojstava iz članka 34. stavak 1. KZ-a RH. (29. 10. 2015.)

Navedenom presudom prvookrivljenik je proglašen krivim da je 10. kolovoza 1993. oko 23,00 sata u selu Mokronoge (Općina Tomislavgrad, Bosna i Hercegovina), prema prethodnom dogovoru s, danas pokojnim, I. B.; u namjeri da liše života članove jedne obitelji; naoružani automatskim dugim oružjem (automatska puška i puškomitraljez) došli do njihove kuće, u kojoj se nalazilo uz petoro članova te obitelji (dvoje muškaraca H. B. i  E. B. te tri žene S. B., E. B. i D. B.) još četvero odraslih osoba i to tri muškarca I. T., M. T. i M. T. te jedna žena S. Đ.
Danas pokojni I. B. ušao je u kuću te prijeteći automatskom puškom, naredio svima da iziđu iz kuće gdje ih je dočekao prvookrivljenik s uperenim puškomitraljezom, te su ih zajedno natjerali da krenu u obližnju šumu gdje su im naredili da legnu na tlo, licima okrenutima prema tlu, nakon čega su iz neposredne blizine pucali iz automatske puške i puškomitraljeza više puta u njih te ih usmrtili na mjestu događaja.

Za svako kazneno djelo ubojstva prvostupanjski sud je prvookrivljeniku utvrdio kaznu zatvora od po dvanaest godina, nakon čega ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od petnaest godina s obzirom da je u vrijeme počinjenja djela prvookrivljenik bio mlađi punoljetnik, kojemu se mogla izreći maksimalna kazna zatvora u trajanju od petnaest godina.
Drugookrivljenik je istom presudom oslobođen optužbe da je zajedno sa prvookrivljenikom i danas pokojnim I. B. te još jednom nepoznatom osobom, prema prethodnom dogovoru, automobilom kojim je upravljala ta nepoznata osoba; a u cilju da ubiju članove te obitelji; došao u blizinu njihove kuće, pa dok su prvookrivljenik i I. B. otišli do kuće te obitelji i poduzeli prethodno opisane radnje, drugookrivljenik je ostao u automobilu pazeći da netko ne naiđe.

U žalbi je navedeno kako državno odvjetništvo smatra, suprotno stanovištu prvostupanjskog suda, da je tijekom postupka prikupljeno dovoljno dokaza iz kojih proizlazi da je i drugooptuženik počinio ovo kazneno djelo te se predlaže ukidanje prvostupanjske presude u njenom oslobađajućem dijelu i ponovno suđenje.