Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1979. i 1983.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona. (30. 10. 2017.)
Okrivljenike se tereti da su 7.  prosinca 2016. oko 8,45 sati u Zagrebu; u nakani da uzmu i u zajedničku korist zadrže tuđi novac i vrijednosne pošiljke; došli do poslovnice pošte gdje je drugookrivljenik ostao u neposrednoj blizini poslovnice paziti da tko ne naiđe, a prvookrivljenik je ušao u poslovnicu u kojoj su bile dvije djelatnice i jedan klijent, držeći u ruci pištolj i prijeteći im uslijed čega je klijent, u strahu za vlastiti život, legao na pod.
Prvookrivljenik je preskočio radni pult i ušao u prostor za djelatnike te uperio u jednu od djelatnica pištolj zatraživši da mu preda novac, pa mu je ona, bojeći se za vlastiti život, iz blagajne predala određeni iznos. Prvookrivljenik je potom zatražio da mu djelatnice pošte predaju još novca te ga je jedna od djelatnica odvela do sefa u drugoj prostoriji gdje joj je prvookrivljenik zaprijetio pištoljem tražeći još novca govoreći da zna da ga ima jer je već bio tu. Nakon što su obje djelatnice, u strahu za svoj život, upisivanjem šifre otvorile sef i  izvadile novac te ga predale prvookrivljeniku, obojica okrivljenika su pobjegla s mjesta događaja, odnoseći sa sobom otuđeni novac u ukupnom iznosu od 43.095,62 kune i vrijednosne pošiljke u vrijednosti od 5.225,50 kuna.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika zbog opasnosti od bijega odnosno istog osnova zbog kojeg je istražni zatvor i određen.