Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četvero okrivljenika zbog utaje poreza, pomaganja u utaji poreza i krivotvorenja službene isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1942., 1946., 1967. i 1966.) i jedne pravne osobe trgovačkog društva iz Zagreba zbog počinjenja više kaznenih djela protiv gospodarstva. (30. 12. 2015.)

Optužnica je podignuta protiv prvo troje okrivljenika zbog kaznenog djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. KZ-a; protiv prvookrivljenika i trećeokrivljenice zbog kaznenog djela krivotvorenja  službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. KZ-a i protiv četvrtookrivljenika zbog kaznenog djela pomaganja u utaji poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u svezi čl. 38. st. 1. KZ-a; protiv petookrivljenog trgovačkog društva zbog kaznenog djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. KZ-a u svezi čl. 5. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela te protiv prve dvojice okrivljenika zbog kaznenog djela utaje poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. KZ-a i protiv trećeokrivljenice i četvrtookrivljenika zbog kaznenog djela pomaganja u utaji poreza ili carine iz čl. 256. st. 3. u svezi čl. 38. st. 1. KZ-a.

Prvookrivljenog direktora jednog trgovačkog društva iz Zagreba, drugokrivljenog zamjenika direktora i ujedno direktora odjela za rad s klijentima te trećeokrivljenu direktoricu financija u tom društvu se tereti da su od sredine 2006. do početka 2010. godine u Zagrebu; s ciljem da probave korist tom trgovačkom društvu uskratom sredstava koja pripadaju državnom proračunu; drugookrivljenik, znajući da je četvrtookrivljenik u mogućnosti putem neosnovanih isplata s računa tog trgovačkog društva pribaviti gotovinska sredstva, uputio trećeokrivljenicu da s četvrtookrivljenikom dogovori uvjete i način kojim će omogućiti pribavljanje gotovinskih sredstava.
Nakon što je trećeokrivljenica  dogovorila s četvrtookrivljenikom da će mu dostavljati upute za sastavljanje računa koje će tom trgovačkom društvu izdavati trgovačka društva koja će im on odrediti (u kojima četvrtookrivljenik stvarno donosi odluke); a za što je četvrtookrivljenik zatražio proviziju od deset posto; četvrtookrivljenik je u navedenom razdoblju; znajući da na taj način pomaže odgovornim osobama u tom trgovačkom društvu da umanje porezne osnovice; u ime tri trgovačka društva iz Zagreba izrađivao račune u kojima je zaračunavao usluge predmetnom trgovačkom društvu. Ta trgovačka društva te usluge nisu nikad obavila , a četvrtookrivljenik je račune odnosio trećeokrivljenici.

Sukladno dogovoru, plaćanje računa koje je četvrtookrivljenik sastavljao odobravali su prva dvojica okrivljenika iako su znali da zaračunate usluge nisu nikada obavljene. Četvrtookrivljenik je tako uplaćene novčane iznose doznačavao na račune svog trgovačkog društva registriranog u Republici Češkoj, na račune koje je to društvo imalo otvoreno u Republici Austriji, na način da je sastavljao fiktivne račune u ime svog trgovačkog društva za navodno odrađene usluge od strane njegovog trgovačkog društva tim trima trgovačkim društvima iz Zagreba. Tako doznačene novčane iznose četvrtookrivljenik je podizao sa računa svog društva i prenosio ih u Republiku Hrvatsku te, nakon zadržavanja dogovorenog postotka od deset posto, tako umanjene novčane iznose predavao trećeokrivljenici. Na opisani način, u navedenom razdoblju, četvrtookrivljenik je podigao novčana sredstva u iznosu od 5,331.300,00 kuna, te je za sebe zadržao 533.120,00 kuna, za koji se iznos okoristio dok je trećeokrivljenici predao ukupan iznos od 4,798.170,00 kune.

Prema ranijem dogovoru s prvom dvojicom okrivljenika, trećeokrivljenica je u tom razdoblju od gotovo četiri godine iz navedenog iznosa gotovinskih novčanih sredstava od  4,798.170,00 kune isplaćivala dio plaća zaposlenicima tog trgovačkog društva u gotovini, ne obračunavajući pritom dužne poreze te je poreznoj upravi dostavljala neistinite podatke o isplatama plaća. Slijedom navedenog, prvookrivljenika, drugookrivljenika i trećeokrivljenicu se tereti da su nalagali da se za razdoblje od 2006. do 2010. godine u poslovnim knjigama tog društva, kao rashodi prikažu i navedeni fiktivni računi, čime je umanjivana porezna osnovica, a prvookrivljeni direktor tog trgovačkog društva je podnosio i potpisivao porezne prijave s tako umanjenim obvezama s osnova više vrsta poreza.

Na opisani način okrivljenici su prikratili državni proračun za ukupan iznos od 5,230.922,01 kuna i proračun Grada Zagreba u iznosu od 711.171,36 kuna, te u iznosu od 5,941.093,37 kuna pribavili nepripadnu dobit petookrivljenom trgovačkom društvu.
Petookrivljeno trgovačko društvo se tereti da si je prethodno opisanim kaznenim djelom, koje su počinili prvo troje okrivljenika, pribavilo imovinsku korist u iznosu od 5,941.093,37 kuna.

Prvo troje okrivljenika se tereti da su na način istovjetan kao i u prethodno opisanom djelu; a u čemu im je na istovjetan način pomagao četvrtookrivljenik; od prosinca 2006. do prosinca 2009. godine, umanjivali porezne osnovice za drugo trgovačko društvo iz Zagreba u kojem je petookrivljeno trgovačko društvo bilo suosnivač, korištenjem ovlasti koje su imali kao odgovorne osobe petookrivljenog trgovačkog društva i stvarno vodeći poslovanje ovog drugog trgovačkog društva. Trećeokrivljenica je pritom od veljače 2007. do kraja siječnja 2010. godine isplaćivala dio plaća u gotovini kako zaposlenicima drugog trgovačkog društva tako i zaposlenicima petookrivljenog trgovačkog društva koji su obavljali poslove za potrebe spomenutog drugog trgovačkog društva.

Na opisani način četvrtookrivljenik je podigao u gotovini novčani iznos od ukupno 1,949.950,00 kuna, zadržao dogovorenu proviziju od deset posto (ukupno 191.499,50 kuna) te predao trećeokrivljenici ostatak novca u ukupnom iznosu od 1,754.955,00 kuna, a koji je, kako je to opisano, ona koristila za isplatu dijela plaća zaposlenicima u gotovini.
Slijedom navedenog, prvookrivljenik i drugookrivljenik su prikratili državni proračun za ukupan iznos od 1,585.823,42 kune i proračun Grada Zagreba u iznosu od 210.730,40 kuna te u iznosu od 1,796.553,82  kune pribavili nepripadnu dobit navedenom drugom trgovačkom društvu.