Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika zbog napuštanja djeteta i povrede djetetovih prava

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, Odjelom za mladež, optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1995. i 1982.) zbog počinjenja kaznenog djela napuštanja djeteta iz članka 176. Kaznenog zakona i povrede djetetovih prava iz članka 177. stavak 1. i 2. KZ-a. (31. 1. 2018.)
Prvookrivljenicu se tereti da je u kasnim večernjim satima 20. srpnja 2017., u nakani da trajno napusti dijete, ostavila svoje sedmomjesečno dijete samo i bez nadzora na neosvijetljenom i usamljenom mjestu ispred jednog župnog ureda na području grada Zagreba.
Oboje okrivljenika se tereti da su od početka 2014. do 26. srpnja 2017., kao roditelji dvoje maloljetne djece niske kronološke dobi, počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava, i da je prvookrivljenica ostavljala djecu bez nadzora i skrbi odrasle osobe u višestruko ugrožavajućim situacijama, a da drugookrivljenik nije prijavio nadležnim službama nestanak sedmomjesečnog djeteta, niti je poduzeo druge radnje u cilju pronalaska i zbrinjavanja djeteta.