Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Određen istražni zatvor protiv 55-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1958.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona /97. Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. (31. 12. 2013.)

Postoji osnovana sumnja da je hrvatski državljanin,  u razdoblju od 2007. do 2011. u Zagrebu, Velikoj Gorici i Petrinji, kao osnivač i direktor jednog trgovačkog društva; u cilju da se  okoristi stjecanjem imovine tog trgovačkog društva te u cilju da takvim postupanjem istovremeno onemogući naplatu dugova tog trgovačkog društva, pa tako i naplatu potraživanja Republike Hrvatske u iznosu najmanje 40,000.000,00 kn;  obustavio poslovanje tog trgovačkog društva tako da je poslovnu djelatnost faktično prenio na druga tri svoja društva, preusmjeravajući novčano poslovanje društva na žiro-račune ostala tri društva, znajući da će na taj način doći do nelikvidnost društva i blokade žiro-računa, koja je i nastupila 6. rujna 2007.
Ustrajući u namjeri da se domogne nekretnina i imovine društva, osumnjičenik je, kao privatna osoba, sa navedenim trgovačkim društvom sklapao sporazume o osiguranju svojih novčanih potraživanja hipotekama nad nekretninama odnosno prijenosom vlasništva poslovnih udjela tog trgovačkog društva, pa je svoja potraživanja kao privatne osobe prema tom trgovačkom društvu u ukupnom iznosu od 25,912.356,15 kuna osigurao sa  nekretninama i poslovnim udjelima tog trgovačkog društva u ukupne vrijednosti od oko 398,400.915,40 kuna. Po dospijeću svojih  potraživanja kao privatne osobe, kao direktor tog trgovačkog društva; iako mu je bilo poznato da vrijednost nekretnina višestruko premašuje visinu njegovih potraživanja kao privatne osobe prema društvu; davao je očitovanja da su ispunjene pretpostavke da se predmetne nekretnine u cijelosti prenesu u vlasništvo njega kao privatne osobe.
Na opisani način, u navedenom razdoblju, po osnovi potraživanja u iznosu od ukupno 25,912.356,15 kuna postao je vlasnikom nekretnina tog trgovačkog društva u vrijednosti 398,400.915,40 kuna, na koji se način okoristio za iznos od  najmanje 373,488.559,25 kuna, oštetivši tako u značajnom iznosu vjerovnike navedenog trgovačkog društva, od kojih i Republiku Hrvatsku za iznos od najmanje 40,000.000,00 kuna.
Sudac istrage prihvatio je prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor protiv osumnjičenika po predloženoj zakonskoj osnovi.