Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv više osoba zbog razbojništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv četvorice hrvatskih državljana i jedne hrvatske državljanke zbog osnovane sumnje da su dvojica osumnjičenika (1983. i 1992.) počinili kazneno djela razbojništva iz čl. 218. Kaznenog zakona. (18. 8. 2010.)

Postoji osnovana sumnja da je 27-godišnjak 14. kolovoza 2010. s pištoljem, kojeg mu je prethodno u tu svrhu pribavio 18-godišnjak, prisilio djelatnicu zlatarnice u Vlaškoj ulici da mu preda zlatni nakit iz vitrina, prodajnog prostora i sefa, što mu je ona u strahu i predala. Osnovano se sumnja da ju je potom odveo u toalet i vezao je ljepljivom trakom te pobjegao iz zlatarnice, te je istoga dana, zajedno sa 18-godišnjakom u večernjim satima većinu zlatnog nakita prodao zasad nepoznatoj osobi, nakon čega su podijelili dobivene novce.
Također, postoji osnovana sumnja da je troje osumnjičenih (1990., 1987. i 1989.) počinilo kaznena djela prikrivanja iz čl. 236. Kaznenog zakona, odnosno da su osumnjičenici (1990. i  1987.), iako su znali da je njihov 18-godišnji brat novce pribavio kaznenim djelom, te iste novce sakrili kako ih ne bi pronašli policijski službenici, dok je osumnjičenica (1989.), nevjenčana supruga od prvoosumnjičenika; iako joj je on rekao kako je došao do novca; od dijela novca dobivenih prodajom ukradene zlatnine u mjenjačnici zamijenila iznos od tisuću eura.
Predloženo je da se protiv 27-godišnjaka i 18-godišnjaka odredi pritvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.