Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet optužni prijedlog protiv S. K. zbog ovjerovljavanja neistinitog sadržaja

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu podiglo optužni prijedlog s prijedlogom za produljenje pritvora protiv 36-godišnjeg državljanina Republike Hrvatske i Republike Srbije S. K. zbog počinjenja kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava ovjerovljavanjem neistinitog sadržaja iz čl. 315. st. 1. Kaznenog zakona a sve u svezi čl. 60. KZ-a. (18. 8. 2010.)

Okrivljenika se tereti da je 25. kolovoza 2006. u Zagrebu, u Odjelu za upravne poslove Policijske uprave zagrebačke, zatražio izdavanje putovnice Republike Hrvatske na ime druge osobe tako što je vlastoručno potpisao zahtjev za izdavanje putne isprave i vize ispunjen osobnim podacima te osobe. Tereti ga se da je tom prilikom priložio neistinitu osobnu iskaznicu te svoje fotografije. Nemajući razloga za sumnju u istinitost navedenih podataka, Policijska uprava zagrebačka istoga je dana izdala putovnicu Republike Hrvatske na kojoj je uz ime i osobne podatke druge osobe bila umetnuta njegova fotografija.Također, na mjestu predviđenom za potpis ovlaštenog korisnika, vlastoručno se potpisao imenom ove druge osobe.
Ujedno, tereti ga se da je 25. siječnja 2009. u službenim prostorijama Generalnog konzulata Republike Hrvatske u inozemstvu, zatražio izdavanje putovnice Republike Hrvatske na ime druge osobe tako što je vlastoručno potpisao zahtjev za izdavanje putne isprave ispunjen osobnim podacima te osobe. Navedenom zahtjevu priložio je domovnicu, rodni list, osobnu iskaznicu te potvrdu o odjavi prebivališta sve na ime te druge osobe. Nastavno, nemajući razloga za sumnju u istinitost navedenih podataka, izdana mu je putovnica Republike Hrvatske, na kojoj je uz ime i osobne podatke ove druge osobe bila umetnuta fotografija okrivljenika. Obje putovnice pronađene su kod okrivljenika te su mu oduzete.
U optužnom prijedlogu predloženo je da se protiv okrivljenog S. K. temeljem čl. 102. st. 1. točka 1. i 3. Zakona o kaznenom postupku produlji pritvor određen po rješenju istražnog suca Županijskog suda u Zagreb.