Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv dvije osobe zbog gospodarskog kriminala

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je istražni zahtjev protiv državljanina Bosne i Hercegovine (1936.) i hrvatskog državljanina (1969.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona te protiv dva trgovačka društva iz Zagreba zbog kaznenih djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. al. 4. KZ-a. (1. 6. 2011.)
Postoji osnovana sumnja da su obojica osumnjičenika od 2. siječnja 2008. do 24. studenog 2008. u Zagrebu, kao osobe ovlaštene za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro računima osumnjičenog trgovačkog društva iz Zagreba, u cilju da se okoriste, s računa tog društva podigli ukupno 17.052.498,38 kuna za privatne potrebe i druge svrhe koje nisu u vezi s obavljanjem djelatnosti društva i nisu korištena za poslovanje društva.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičenik (1936.) od 1. siječnja 2008. do 31. prosinca 2008. u Zagrebu, kao stvarni nositelj poslovanja osumnjičenog trgovačkog društva, pri podnošenju prijava poreza na dodanu vrijednost; u nakani da pribavi znatnu materijalnu dobit osumnjičenom trgovačkom društvu prikratom sredstava pripadajućih Državnom proračunu Republike Hrvatske; u tromjesečnim prijavama poreza iskazivao neistinite podatke da je društvo isporučilo dobra i usluge koje ne podliježu oporezivanju iako društvo nije imalo takvih isporuka. Na taj način je oštetio državni proračun za iznos od 1.410.608,61 kuna i u tom iznosu pribavio imovinsku korist osumnjičenom trgovačkom društvu.