Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv dvojice državljana Republike Srbije (1947. i 1956.) zbog počinjenja kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. (1. 10. 2018.)
Okrivljenike se tereti da su 4./5. studenog 1991. nakon što su snage JNA i teritorijalne obrane zauzele Petrinju, tijekom oružanog sukoba Hrvatske vojske i JNA, teritorijalne obrane te srpskih paravojnih formacija na području Republike Hrvatske, kao pripadnici specijalne jedinice milicije tzv. SAO Krajine došli do kuće u Petrinji na adresi Ivana Meštrovića 11 u kojoj su zatekli članove obitelji K., koje su potom, pucajući iz svog osobnog naoružanja, usmrtili, i to M. K. i G. K. te njihovu maloljetnu djecu  A. K. i T. K. Okrivljenike se tereti da su prilikom napuštanja kuće spomenute obitelji uzeli sa sobom odjevne predmete i zlatni lanac u vlasništvu M. K.
U optužnici je predloženo da se protiv obojice okrivljenika odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega i težine kaznenog djela do okončanja kaznenog postupka.