Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 43-godišnjaka zbog pet napada na službenu osobu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 13. studenog podiglo pred Općinskim sudom u Zlataru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1974.) zbog počinjenja pet kaznenih djela napada na službenu osobu iz članka 315. stavak 2. i 4. Kaznenog zakona. (1. 12. 2017.)

Okrivljenika se tereti da je 3. rujna 2017. oko 21,00 sat u mjestu Podgrađe; prilikom pokušaja uhićenja zbog prethodno počinjenih kaznenih djela nasilja u obitelji pod utjecajem alkohola na štetu svoje bivše supruge; pobjegao s mjesta događaja i sakrio se u obližnjem mračnom i neosvijetljenom dvorištu jedne obližnje kuće, gdje je legao na tlo s rukama ispod prsišta.
Kada su mu prišli policijski službenici i osvijetlili ga baterijskom lampom tzv. reflektoricom i rekli mu da ustane te odbaci eventualno oružje ili oruđe koje ima kod sebe, okrivljenik je naglo ustao držeći u rukama kuhinjske noževe, a potom skočio i okrenuo se prema policijskim službenicima mašući noževima prema njima. Kad se jedan policijski službenik povlačeći se unazad, spotaknuo i pritom podigao desnu ruku, zadobio je dvije probodne rane desne podlaktice, nakon čega je pao na tlo. Drugi policijski službenik je zatražio od okrivljenika da prestane s napadom i odbaci noževe iz ruku, no okrivljenik je nastavio s mahanjem noževima uperenim prema četvorici policijskih službenika koji su ga okružili.
Kako bi spriječio okrivljenika u daljnjem napadu i omogućio njegovo uhićenje, drugi je policijski službenik raspršivačem s nadražujućom tvari tzv. suzavcem pošpricao okrivljenika i, udarajući ga istovremeno gumenom palicom po rukama, uspio izbiti jedan nož iz ruke.
Okrivljenika se tereti da je, i dalje mašući preostalim kuhinjskim nožem prema policijskim službenicima, krenuo prema njima u namjeri da ih spriječi u uhićenju, pa je jedan od policijskih službenika, u cilju sprečavanja daljnjeg napada na sebe i ostale policijske službenike, izvadio službeni pištolj, repetirao ga i upozorio okrivljenika da stane jer će u protivnom pucati. No, kako okrivljenik ni tada nije stao, policijski službenik je, kako bi ga zastrašio i zaustavio, ispalio u zrak jedan hitac pa je okrivljenik stao te su mu policijski službenici prišli i savladali ga te vezali sredstvima za vezivanje.

U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika do okončanja kaznenog postupka zbog opasnosti od ponavljanja djela.