Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv trojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 20. veljače podiglo optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1980. i 1991.) zbog počinjenja kaznenog djela osobito teške tjelesne ozljede u pokušaju iz članka 119. stavka 3. i u svezi s člankom 34. Kaznenog zakona i hrvatskog državljanina (1991.) zbog počinjenja kaznenog djela osobito teške tjelesne ozljede iz članka 119. stavka 3. KZ-a. (2. 3. 2018.)
Prvoj dvojici okrivljenika se stavlja na teret da su se 5. prosinca 2017. u vremenu od 2,15 do 2,25 sati u jednom casinu u Zagrebu, verbalno sukobili s hrvatskim državljaninom (1979.), a potom ga; u nakani da teško tjelesno ozlijede oštećenika te pristajući da time dovedu u opasnost njegov život; prvo prvookrivljenik otvorenom šakom udario u predjelu glave te ga nastavio udarati zatvorenim šakama u glavu, nakon čega mu se pridružio drugookrivljenik te su ga nastavili udarati po glavi i tijelu zadavši mu tridesetak udaraca. Oštećenik je od zadobivenih udaraca pao na pod gdje su ga okrivljenici nastavili udarati rukama i nogama po glavi i tijelu, nanijevši mu višestruke teške tjelesne ozljede (prijelomi i unutarnje ozljede na glavi i tijelu).
Kad su djelatnik casina i zaštitar nastojali dvojicu okrivljenika odvući od oštećenog kako bi spriječili njihov daljnji napad na njega, u tome ih je sprječavao trećeokrivljenik odvlačeći ih od dvojice okrivljenika.
Nakon što je oštećenik uspio ustati i izaći na ulicu, trećeokrivljenik je, tereti ga se, svjestan da je oštećenik netom prije teško pretučen od prve dvojice okrivljenika i da je nestabilan na nogama te da bi od daljnjeg fizičkog nasrtaja mogao pasti na asfalt na pločniku, zatvorenom ga šakom desne ruke udario u predjelu glave pristajući da na taj način dovede u opasnost njegov život. Oštećenik je uslijed udara pao i stražnjim dijelom glave udario u asfalt zadobivši pritom ozljede (prijelom baze lubanje i unutarnje ozljede glave) opasne po život te je ostao nepomično ležati do dolaska djelatnika hitne medicinske pomoći koji su ga prevezli u bolnicu. Zbog pružene hitne kirurške intervencije nije došlo do smrtnog ishoda oštećenika.