Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 30-godišnjak i određen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu je, po primitku kaznene prijave protiv državljanina Srbije (1987.) i državljanina Bosne i Hercegovine (1983.) te protiv jedne nepoznate osobe zbog kaznenog djela prijevare, ispitan prvoosumnjičenik zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv imovine prijevarom iz članka 236. stavka 1. i 2. Kaznenog zakona, a kažnjivo po članku 236. stavku 2. KZ-a. (2. 8. 2017.)

Postoji osnovana sumnja da su od točno neutvrđenog vremena tijekom 2017. do 6. srpnja 2017.; zajedno i po prethodnom dogovoru te u nakani da se nepripadno materijalno okoriste u znatnom iznosu; dvojica osumnjičenika i nepoznati muškarac, izradili lažnu internetsku stranicu stvarnog trgovačkog društva sa sjedištem u Austriji bez znanja i ovlaštenja odgovornih osoba tog trgovačkog društva te se potom lažno predstavljali kao odgovorne osobe tog društva koristeći se tom neistinitom internetskom stranicom te povoljnim bonitetom navedenog austrijskog trgovačkog društva. Takvim prikazivanjem lažnog činjeničnog stanja, osnovano se sumnja da su od komercijalnog direktora i odgovorne osobe trgovačkog društava iz Poljske naručili oko 110,5 tona PVC plastične, građevinske folije ukupne vrijednosti oko 99 000,00 eura, koju im je on, nemajući razloga za sumnju, i isporučio uz odgodu plaćanja robe.
Prvoosumnjičenik je 4., 5. i 6., srpnja 2017. u pet navrata preuzeo robu uslugom autoprijevoznika koji su angažirani putem trgovačkog društva iz Zagreba kojem je drugoosumnjičenik odgovorna osoba. Preuzetu robu nisu platili već su autoprijevoznike usmjerili na mjesto istovara na određenoj adresi u Zagrebu gdje su organizirali pretovar robe na druga teretna vozila, nakon čega je prvoosumnjičenik angažirao jednog prijevoznika koji je po njegovom nalogu, uz novčanu naknadu, prevezao robu u prethodno zakupljeno skladište u Mariji Bistrici. Tvrtka iz Poljske je na opisani način oštećena za iznos od 732.600,00 kuna.

Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnijet je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika temeljem članka 123. stavka 1. točkom 1. i 2. Zakona o kaznenom postupku i protiv drugoosumnjičenika temeljem članka 123. stavka 1. točke 1. Zakona o kaznenom postupku. Sudac istrage prihvatio je prijedlog i odredio istražni zatvor protiv obojice osumnjičenika.