Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 31-godišnjaka

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1988.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv imovine razbojništvom u pokušaju iz članka 230. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona u svezi članka 34. Kaznenog zakona. (2. 8. 2019.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik u večernjim satima 22. srpnja 2019. prema unaprijed stvorenoj namjeri, s ciljem protupravnog prisvajanja tuđe pokretne stvari, dovezao se zajedno s nepoznatim muškarcem osobnim automobilom (na njemu su bile nepripadajuće, ranije otuđene, registarske pločice) do parkirališta jedne trgovine u Zagrebu te su parkirali automobil i pričekali dolazak službenog blindiranog vozila zaštitarske tvrtke. Vozač-zaštitar službenog vozila je ostao sjediti u vozilu čekajući primopredaju novca dogovorenu u 20,30 sati, no oko 20,20 sati izašao je iz blindiranog vozila i stavio kofer za prijenos novca iza obližnjeg čeličnog stupa te pričekao da mu zaštitar jednog zaštitarskog poduzeća otvori ulazna vrata. Kad je oko 20,30 sati iz trgovine izašao zaštitar i rekao vozaču-zaštitaru da mora još pričekati na primopredaju novca, zaštitar je iz zaštitarskog društva krenuo prema glavnom ulazu trgovine te su u to vrijeme iz parkiranog automobila izašli okrivljenik (maskiran crnom fantomkom) naoružan automatskom puškom i nepoznati muškarac (maskiran maramom preko lica) naoružan automatskom puškom. Okrivljenik je, osnovano se sumnja, trčeći krenuo prema zaštitaru tvrtke s uperenom automatskom puškom u njegovom smjeru, na što je ovaj iz futrole izvukao službeni pištolj i ispalio ukupno četiri hica u smjeru okrivljenika nanijevši mu strijelne rane trbuha i obje ruke. Okrivljenik i nepoznati muškarac su potom odustali od daljnje namjere i udaljili se do parkiranog automobila kojim su se odvezli ništa ne otuđivši.
Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je protiv okrivljenika istražni zatvor na temelju članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.