Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 29. listopada 2016. donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1979. i 1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela teške krađe iz članka 229. stavak 2. u svezi s člankom 229. stavkom 1. točkom 2. i člankom 228. stavkom 1. KZ-a. (2. 11. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su se okrivljenici i nepoznati muškarac; zajedno i po prethodnom dogovoru u nakani neovlaštenog stjecanja tuđih predmeta značajne vrijednosti; 13. listopada 2016. osobnim automobilom marke VW Polo (unajmio ga je prvookrivljenik u rent-a-caru) dovezli do obiteljske kuće oštećenice na području Zagreba. Znajući da je u tu kuću provaljeno, nepoznati je muškarac u 11,44 sati nazvao oštećenicu na njen fiksni telefon te joj se neistinito predstavio kao policijski službenik i naveo da će joj doći policija radi prepoznavanja dvije osobe za koje postoji sumnja da su počinile kazneno djelo i prepoznavanja nakita koji joj je ukraden kao i oduzimanja otisaka s novčanica. Tijekom njihova razgovora na vrata su joj pozvonila dvojica okrivljenika i lažno se predstavila kao policijski službenici u što je oštećenica, s obzirom na telefonski razgovor, povjerovala i pustila ih u kuću. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik zajedno s drugookrivljenikom iskoristio odsutnost oštećenice (rekli joj da ode u kupaonicu oprati ruke radi otisaka) te sa stola u kuhinji uzeo i u zajedničku korist zadržao kuvertu u kojoj je bio iznos od 30.000,00 eura u raznim apoenima. Trojica muškaraca su se potom osobnim automobilom odvezla s mjesta događaja otuđivši na osobito drzak način tuđu pokretnu stvar velike vrijednosti.
Državno odvjetništvo predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv obojice okrivljenika temeljem čl. 123. st. 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.