Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv pet osoba zbog lihvarskih ugovora, prijevara i krivotvorenja

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podiglo optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana (1978., 1943., 1983. i 1987.) i jedne hrvatske državljanke (1985.) zbog počinjenja više kaznenih djela lihvarskog ugovora iz  čl. 233. st. 1. i 2.  KZ-a, prijevara iz  čl. 224. st.1. i 4. KZ-a, krivotvorenja novca iz čl. 274. st. 1. i 2. KZ-a, prijetnje iz čl. 129. st. 1. i 2. KZ-a,  krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. KZ-a i ovjerovljavanja neistinitog sadržaja iz čl. 315. st. 1. KZ-a, sadržanih u četrnaest točaka optužnice. (3. 4. 2013.)

Prvookrivljenika se da je od početka 2007. do rujna 2012. godine u Zagrebu i Dubrovniku, koristeći njihovu lakovjernost, životne i ekonomske neprilike te umanjenu mogućnost prosuđivanja, s većim brojem građana sklapao ugovore o zajmu s kratkim rokovima povrata, u kojima je umjesto iznosa stvarno posuđenog novca navodio znatno uvećane novčane iznose od iznosa koji su doista i primili, a pritom im je neistinito predočavao da su dužni vratiti samo iznos stvarno posuđenog novca ili da uvećani iznos predstavlja unaprijed zaračunatu kamatu. Kao sredstva osiguranja povrata tih zajmova ugovarao je sporazume o prijenosu prava vlasništva na nekretninama radi osiguranja tražbina ili upise založnog prava, pri čemu je vrijednost nekretnina znatno premašivala iznos zajmova. Ujedno, pozajmljujući navedena novčana sredstva, tereti ga se da je ugovarao kamatnu stopu znatno veću od zakonski dopuštene, te ga se tereti da je na taj način sklopio više lihvarskih ugovora s 25 osoba, i pribavio si imovinsku korist u novcu i nekretninama u ukupnom iznosu od oko 31,144.000,00 kuna.
Prvookrivljenika se tereti i da za dvije prijevare, također vezano uz sklapanje ugovora o zajmu te za kazneno djelo krivotvorenja novca odnosno stavljanja lažnog novca u opticaj (novčanice eura). Tereti ga se i za prijetnju smrću na štetu nasljednice jednog pokojnika s kojim je, za života, sklopio lihvarski ugovor, i to 2. svibnja 2012. kada je prvookrivljenik tražio da se navedena nasljednica iseli iz nekretnine na koju je on polagao pravo temeljem spomenutog ugovora. Tereti ga se i za krivotvorenje isprave i poticanje na ovjerovljanje neistinitog sadržaja vezano uz dokumentaciju automobila u vlasništvu oštećenika odnosno prethodno navedene pokojne osobe.
Drugookrivljenika se tereti za krivotvorenje isprave i ovjerovljanja neistinitog sadržaja (na koje ga je potaknuo prvookrivljenik), vezano uz ishodovanje dokumentacije za osobno vozilo u vlasništvu prethodno navedene pokojne osobe, kao i za krađu počinjenu od 2. svibnja 2012. do 16. srpnja 2012. na način da je iz obiteljske kuće istog oštećenika otuđio niz vrijednih predmeta u vrijednosti većoj od 30.000,00 kuna.
Trećeokrivljenika se tereti za krivotvorenje isprave, a četvrtookrivljenika za pomaganje u  krivotvorenju isprave i to bjanko zadužnice tijekom svibnja 2012. u Zagrebu, u kojoj se neistinito navodi da se prethodno navedena pokojna osoba zadužila kod trećeokrivljenika na iznos od 100.000,00 kuna a ujedno i dao suglasnost da se radi naplate tražbine u iznosu od 100.000,00 kuna trećeokrivljeniku, provede ovrha na nekretninama oštećenika u Šestinskom Kraljevcu, nakon čega je temeljem navedene lažne zadužnice Općinskom građanskom  sudu u Zagrebu podnijet prijedlog za ovrhu na oštećenikovim nekretninama.
Četvrtookrivljenika se također tereti za pomaganje prvookrivljeniku u počinjenju kaznenog djela lihvarskog ugovora, vezano uz troje dužnika na način da je za prvookrivljenika mjesečno preuzimao iznose mjesečne kamate od zajmoprimaca i odnosio ih prvookrivljeniku, iako je znao da se radi o nezakonitoj kamati, dok se petookrivljenicu tereti za krivotvorenje novca odnosno da je od travnja do lipnja 2012. godine u više navrata obavljala plaćanja krivotvorenim novčanicama iako je bila svjesna da su one, a koje joj je dao prvookrivljenik,  krivotvorene.

Protiv prvookrivljenika i drugookrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora. U optužnici je ujedno predloženo da se utvrdi i oduzme imovinsku korist koju je prvookrivljenik ostvario kaznenim djelom.