Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv četvero okrivljenika zbog kaznenih djela protiv gospodarstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv četvero hrvatskih državljana (1963., 1969., 1963. i 1980.) zbog počinjenja dva kaznena djela protiv gospodarstva i to, protiv trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. Kaznenog zakona te protiv prvookrivljenika, trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. KZ-a, a protiv drugookrivljenice zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 2. u svezi čl. 38. KZ-a. (3. 8. 2017.)

Trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika tereti se da su od 28. veljače 2006. do 5. travnja 2006. u Sesvetama, trećeokrivljenik kao stvarni voditelj poslovanja jednog  trgovačkog društva sa sjedištem u Sesvetama i četvrtookrivljenik kao osnivač društva i osoba ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na žiro-računu društva; u nakani da za sebe pribave znatnu nepripadnu materijalnu dobit; dogovorili podizanje gotovog novca s navedenog žiro-računa. U cilju realizacije takvog dogovora, četvrtookrivljenik je u više navrata s navedenog žiro-računa društva temeljem naloga za plaćanje podigao novac (ukupno 1.246.700,00 kuna) koji su, na štetu društva, zadržali u zajedničku korist.
Prvookrivljenika, trećeokrivljenika i četvrtookrivljenika tereti se da su od 24. ožujka do 10. studenog 2004. u Sesvetama; a nakon što je trećeokrivljenik krajem 2003. godine preuzeo od ranijih osnivača jedno trgovačko društvo iz Sesveta (nije društvo iz prvog odlomka) pri čemu je formalno u dokumentaciji o prijenosu poslovnog udjela kao osnivač upisano društvo iz prvog odlomka (osnivač i odgovorna osoba je četvrtookrivljenik), trećeokrivljenik i četvtookrivljenik kao stvarni voditelji poslovanja u trgovačkom društvu organizirali i vodili poslovanje tog društva. Trećeokrivljenik i četvrtookrivljenik su potom dogovorili zajedničko postupanje s prvookrivljenikom kao direktorom u preuzetom trgovačkom društvu (ovlašten za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na dva žiro-računa tog društva) i drugookrivljenicom (djelatnica računovodstva i administrativnih poslova u istom društvu, također ovlaštena za potpisivanje dokumentacije platnog prometa i raspolaganje sredstvima na navedenim žiro-računima društva), sve u namjeri da se trojica okrivljenika nepripadno materijalno okoriste.
Sukladno dogovoru, prvookrivljenik i drugookrivljenica su, putem naloga za plaćanje (potpisivao ih prvookrivljenik i na njegovo traženje te traženje trećeokrivljenog drugookrivljenica te, po njihovom nalogu, i jedna djelatnica tog trgovačkog društva) od 24. ožujka 2004. do 10. studenog 2004. na opisani način sa žiro-računa društva koji se vodio kod jedne banke podigli ukupno najmanje 2.079.090,00 kuna gotovog novca, a sa žiro-računu društva koji se vodio kod druge banke podigli ukupno najmanje 580.932,87 kuna gotovog novca. Navedeni novac su trojica okrivljenika zadržala u zajedničku korist te tako na štetu preuzetog društva pribavili zajedničku nepripadnu materijalnu korist u ukupnom iznosu od najmanje 2,660.022,87 kuna.

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom te je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv trećeokrivljenika zbog opasnosti od bijega.