Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvoje okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv dvoje hrvatskih državljana (1978. i 1992.), i to protiv prvookrivljenika zbog počinjenja devet kaznenih djela protiv spolne slobode prostitucijom iz članka 157. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona u svezi članka 51. KZ-a i drugookrivljenice zbog pomaganja prvookrivljeniku u počinjenju osam kaznenih djela protiv spolne slobode prostitucijom iz članka 157. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona u svezi članka 51. KZ-a i članka 38. KZ-a. (3. 8. 2018.)
Prvookrivljenika se tereti da je s ciljem zarade namamio, vrbovao i poticao druge osobe te organizirao i omogućavao drugim osobama pružanje spolnih usluga, te putem sredstava javnog informiranja oglašavao prostituciju drugih osoba, a da mu je drugookrivljenica u tome pomagala od jeseni 2011. pa sve do 3. svibnja 2018. godine.
Oboje okrivljenika se tereti da su u istom razdoblju u Zagrebu, s ciljem stjecanja nepripadne materijalne dobiti od pružanja tih usluga drugih ženskih osoba; radi pronalaska ženskih osoba koje bi se bavile pružanjem tih usluga uz naplatu, kao i u cilju pronalaska klijenata koji bi se koristili tim uslugama uz naplatu; objavljivali oglase u oglasniku i na internetskom oglasniku registrirajući se pritom kao nepostojeće osobe. U namjeri da ženske osobe dio iznosa od zarade predaju njima, a dio zadržavaju za sebe, drugookrivljenica je sastavljala oglase, a prvookrivljenik je plaćao njihovu objavu te unajmio više stanova u različitim razdobljima na različitim adresama u kojima je devet djevojaka; sukladno dogovoru s prvookrivljenikom o vrsti i cijenama usluga te podjeli novca; pružalo muškarcima navedene usluge. Tereti ih se da je devet žena pružilo takve usluge za više stotina klijenata, a da si je dvoje okrivljenika ostvarilo nepripadnu materijalnu dobit u iznosu većem od 800.000,00 kuna.
U optužnici je predloženo da se od prvookrivljenika oduzme imovinska korist u iznosu od 665.000,00 kuna, a od drugookrivljenice u iznosu od 145.000,00 kuna.
U optužnici je predloženo i da se protiv prvookrivljenika produži istražni zatvor temeljem članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku.