Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv šestorice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv šestorice državljana Republike Srbije (1946., 1947., 1949., 1946., 1947. i 1954.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (4. 1. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su 10. rujna 1993. na privremeno okupiranom području Petrinje, drugookrivljenik kao zapovjednik 39. banijskog Korpusa tzv. Srpske vojske Krajine, i šestookrivljenik kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade; tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine; iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima, zapovjedili svojim podređenima da nasumice ispale više projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici ispunili su navedenu zapovijed uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva.

Osnovano se sumnja da su od 1. svibnja do 5. kolovoza 1995. na privremeno okupiranom području Petrinje, prvookrivljenik kao zapovjednik Glavnog štaba tzv. Srpske vojske Krajine u svibnju 1995. godine, trećeokrivljenik i četvrtookrivljnik kao zapovjednici 39. banijskog Korpusa  tzv. Srpske vojske Krajine u različitim razdobljima, petookrivljenik kao zapovjednik 31. petrinjske brigade u sklopu navedenog Korpusa u svibnju i kolovozu 1995. godine te šestookrivljenik kao zapovjednik Mješovitog artiljerijskog diviziona 31. petrinjske brigade u svibnju i kolovozu 1995. godine; tijekom oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske i oružanih snaga tzv. Republike Srpske Krajine; iako svjesni da bi zbog velike koncentracije civilnog stanovništva u gradu Sisku i okolnim naseljima nasumična topnička i raketna paljba mogla prouzročiti prekomjerne ljudske gubitke i značajna oštećenja na civilnim objektima, zapovjedili svojim podređenima da ispale više desetaka projektila iz haubica kalibra 105 i 155 mm i rakete košava na šire područje grada Siska. Podređeni vojnici učinili su po zapovijedi uslijed čega je pogođeno i oštećeno više civilnih objekata u čijoj blizini nije bilo legitimnih vojnih ciljeva te je smrtno stradalo osam osoba i ranjeno deset civilnih osoba, a nastupile su i štete na civilnim objektima.