Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 55-godišnjakinje zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatske državljanke (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz članka 246. stavak 2. Kaznenog zakona. (5. 12. 2016.)

Okrivljenicu se tereti da je od ožujka 2006. do 5. rujna 2008. kao direktorica, a od 5. rujna 2008. do siječnja 2010. kao predsjednica uprave jednog trgovačkog društva sa sjedištem u Zagrebu (osnivač mu je Republika Hrvatska); u nakani da drugom trgovačkom društvu omogući dobivanje poslova i ostvarenje znatne nepripadne materijalne koristi; za poslove produkcije televizijskih i radijskih reklama i emisija za pojedine proizvode prvog trgovačkog društva, bez poslovnog opravdanja angažirala drugo trgovačko društvo na način da su se ponude pribavljale samo od tog društva. Okrivljenica je po zaprimanju ponuda potpisivala narudžbe prema tom društvu.

Okrivljenicu se tereti i da je; s tom istom nakanom da se u postupcima nabave roba i usluga za potrebe službe marketinga prvog trgovačkog društva izabere kao ponuditelj drugo trgovačko društvo; protivno načelima ravnopravnosti i slobodnog tržišnog natjecanja omogućila da se na dostavu ponuda, uz to društvo, pozivaju trgovačka društva koja s obzirom na predmet poslovanja nisu bila podobni ponuditelji ili trgovačka društva koja su, dogovorno s odgovornom osobom drugog trgovačkog društva, dostavljala prvom trgovačkom društvu skuplju ponudu od ponude tog drugog trgovačkog društva ili nepodobnu ponudu ili je pak predmet nabave od strane naručitelja (prvog trgovačkog društva) bio tako definiran da je posao izravnom pogodbom moglo dobiti samo i upravo to drugo trgovačko društvo.

Na opisane načine kao i dodjeljujući sponzorstva raznim manifestacijama isključivo posredstvom tog drugog trgovačkog društva, okrivljenicu se tereti da je kao odgovorna osoba prvog trgovačkog društva  s drugim trgovačkim društvom sklopila 57 poslovnih odnosa, te je  prvo društvo za robu i usluge nabavljene temeljem tih poslovnih odnosa dobavljaču odnosno drugom društvu, isplatilo ukupno 10.571.112,08 kuna, iako je stvarni trošak tog drugog društva za navedene robe i usluge iznosio 6.864.311,83 kune.
Drugo trgovačko društvo je na opisane načine steklo nepripadnu materijalnu korist u iznosu od 3.706.800,25 kuna, a za navedeni iznos je istovremeno oštećeno prvo trgovačko društvo. S obzirom da je prvo trgovačko društvo kao oštećenik postavilo imovinskopravni zahtjev, u tijeku istrage ishođene su privremene mjere osiguranja imovinskopravnog zahtjeva oštećenika na imovini okrivljenice.