Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv dvojice okrivljenika zbog pokušaja ubojstva i općeopasne radnje

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 26. travnja podiglo je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1986. i 1994.) zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva u pokušaju iz članka 110. u svezi članka 34. Kaznenog zakona i zbog kaznenog djela dovođenja u opasnost općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. KZ-a. (6. 5. 2019.)

Prvookrivljenika se tereti da je 21. rujna 2018. oko 20,30 sati u Zagrebu, Ulica grada Vukovara (kod kbr. 241), nakon što je 30-godišnjak prišao njegovom osobnom automobilu marke Seat Ibiza, u kojem je prvookrivljeni bio na mjestu vozača, a automobil je bio zaustavljen zbog crvenog svjetla na semaforu u koloni vozila, te nakon što ga je 30-godišnjak kroz otvoreni prozor automobila udario šakom u predjelu glave, kroz navedeni prozor iz pištolja ispalio jedan hitac u pod pokraj nogu 30-godišnjaka. Kad je 30-godišnjak odskočio i povukao se prema stražnjoj strani vozila kako bi se sakrio, prvookrivljenik je, tereti ga se, ispalio još jedan metak prema njegovom tijelu, svjestan da ga na taj način može usmrtiti i pristajući da ga na taj način usmrti. Zrno drugog ispaljenog metka izravno je pogodilo 30-godišnjaka u gornji dio lijeve natkoljenice, u neposrednoj blizini bedra.

Drugookrivljenika se tereti da je istog dana, na istom mjestu, kao vozač zaustavio svoj osobni automobil marke Audi; u kojem se kao suvozač nalazio 30-godišnjak, a na stražnjem sjedalu još dvije osobe (druga osoba je maloljetnik); iza automobila marke Seat Ibiza u kojem se na mjestu vozača nalazio prvookrivljenik te kao putnici u vozilu njegova supruga, njegov brat i bratova supruga te prvookrivljenikov otac. Nakon događaja opisanog u prethodnom odlomku, drugookrivljenik je izašao iz svog automobila te iz pištolja ispalio najmanje četiri hica prema osobnom automobilu Seat Ibiza u trenutku dok se navedeni osobni automobil udaljavao kolnikom Ulice grada Vukovara u smjeru zapada. Jedno zrno streljiva pogodilo je poklopac prtljažnog prostora osobnog automobila Seat Ibiza, a drugo zrno streljiva stražnji dio naslona zadnjeg lijevog sjedala čime je ugrozio živote i tjelesni integritet osoba u navedenom automobilu.

U odnosu na prvookrivljenika na snazi je međunarodna tjeralica i određen je istražni zatvor s obzirom da je u bijegu, dok je u optužnici, u odnosu na drugookrivljenika, predloženo produljenje mjera opreza.