Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 41-godišnjaka zbog razbojništva i krivotvorenja isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv državljanina Republike Slovenije (1977.) zbog počinjenja kaznenog djela razbojništva iz članka 230. stavak 2. Kaznenog zakona i kaznenog djela krivotvorenja isprave iz članka 278. stavka 3. KZ-a. (6. 11. 2018.)

Okrivljenika se tereti da je 8. ožujka 2017. oko 13,00 sati u Zagrebu; u nakani da se domogne vrijednih tuđih predmeta; ušao u poslovnu zgradu u Ulici Ivana Lučića te se na recepciji neistinito predstavio i predočio neistinitu osobnu iskaznicu na to ime, sa serijskim brojem koji pripada osobnoj iskaznici izdanoj od nadležne PU Zagrebačke na to ime. Nakon što ga je, po upisu osobnih podataka u knjigu ulazaka, vatrogasac pustio da prođe kroz automatska sigurnosna vrata, okrivljenik se dizalom popeo do 11. kata zgrade na kojem se nalaze prostori trgovačkog društva gdje mu je djelatnica tog trgovačkog društva, po prethodnoj najavi s recepcije, otvorila elektronska vrata hodnika. Okrivljenik je potom ušao u prostor tog trgovačkog društva te s djelatnicom otišao u prostoriju u kojoj se obavlja kupoprodaja zlata.
Okrivljenik je toj djelatnici rekao da želi prodati dvije poluge zlata od jednog grama te joj pri tome predao neistinitu osobnu iskaznicu, izdanu na drugo ime, a djelatnica u taj identitet nije posumnjala, da bi nakon potpisivanja otkupnog dokumenta, djelatnica prišla sefu i otvorila ga kako bi mu isplatila novac od kupoprodaje zlatne poluge. Okrivljenika se tereti da joj je prišao s leđa i naslonio joj na zadnji dio glave pištolj naredivši joj da bude tiha i da izvadi sav novac i zlato iz sefa te da ga stavi u torbu koju je bacio pred nju.
Djelatnica je, u strahu za vlastiti život, tako i postupila i iz sefa izvadila novac, zlatne poluge i zlatne numizmatičke kovanice te ih stavila u okrivljenikovu torbu, nakon čega ju je okrivljenik gurnuo na pod tako da je ležala potrbuške, a potom joj je vezao noge plastičnim vezicama za kablove, počeo vezati ruke i zatim upitao ima li još zlata u uredu te je li zlato izloženo u vitrinama pravo.
Kad je djelatnica potvrdno odgovorila, prerezao je vezice kojima joj je vezao noge i zatražio od nje da otvori ukrasne vitrine i zlato stavi u istu torbu, dok je on cijelo vrijeme držao pištolj prislonjen uz njezinu glavu. Kad je djelatnica stavila zlato u torbu, okrivljenika se tereti da je zatražio od nje da legne trbuhom na pod, vezicama joj ponovno vezao noge i ruke te užetom spojio te vezice, a na usta joj stavio maramu koju joj je vezao oko glave, naredivši joj da bude tiho dok on ne ode.

Nakon opisanog postupanja okrivljenik se udaljio zatvorivši iza sebe vrata i odnoseći sa sobom 36.365,04 kune gotovog novca te zlatne poluge i kovanice ukupne vrijednosti 1.563.347,40 kuna, čime se na štetu trgovačkog društva nepripadno okoristio za ukupno 1.599.712,44 kuna.
U optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor temeljem istog zakonskog osnova po kojem je i bio određen odnosno zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja djela. U optužnici je predloženo i da se okrivljeniku sudi u odsutnosti, a tijekom provođenja istrage protiv okrivljenika je raspisana međunarodna tjeralica i izdan je Europski uhidbeni nalog.