Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana dvojica osumnjičenika i predloženo određivanje istražnog zatvora

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu ispitana su dvojica hrvatskih državljana (1990. i 1968.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protupravno oduzimanje slobode iz članka 136. stavak 2. Kaznenog zakona. (7. 9. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su se, zajedno i dogovorno, oko 13,30 sati 29. ožujka 2016. osobnim vozilom marke BMW X6 zagrebačkih registracijskih oznaka dovezli se do jednog caffe bara u Zagrebu u namjeri da spriječe oštećenicu da se sastane s jednom muškom osobom i kaže mu svoja saznanja o ljubavnoj vezi između prvoosumnjičenika i jedne ženske osobe budući da su prethodno došli do informacije o tom susretu. U navedeni caffe bar su, prema ranijem dogovoru sa trećom osobom, došle oštećenica i njena sestra.
Osnovano se sumnja da su obojica osumnjičenika prišli stolu za kojim su sjedile oštećenica i njena sestra te je prvoosumnjičenik počeo vikati na oštećenicu, razbio čašu s vodom ispred nje na stolu, a potom su ju obojica uhvatila rukama za njezine ruke te ju, protivno njezinoj volji, izveli iz caffe bara i ugurali na stražnje sjedalo osobnog vozila, a potom su isto učinili i njenoj sestri.
Obojica osumnjičenika su ušla u osobno vozilo kojim je upravljao prvoosumnjičenik i automatski zaključao vrata kako bi im objema onemogućili izlazak te su ih, protivno njihovoj volji, odvezli na Sljeme. Tijekom vožnje drugoosumnjičenik je prijetio oštećenici, a prvoosumnjičenik je vikao na nju, pa kada je prvoosumnjičenik zaustavio vozilo, obojica su ih izvukli van gdje su obojica ozbiljno prijetili oštećenici dok ju je istovremeno prvoosumnjičenik rukom primio za donju čeljust naredivši joj da ne smije ni s kim razgovarati. Nakon što su obojica osumnjičenika nastavila s ozbiljnim prijetnjama oštećenici ozljeđivanjem člana obitelji, osnovano se sumnja da su naredili oštećenici i njenoj sestri da uđu u osobno vozilo, što su one u strahu i učinile, a potom su ih odvezli natrag do caffe bara i pustili na slobodu.

Ovo državno odvjetništvo predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv obojice osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku. Sudac istrage je prihvatio prijedlog i protiv prvoosumnjičenika odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, dok je odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv drugoosumnjičenika.