Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 30-godišnjaka zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti sa smrtnom posljedicom

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog počinjenja kaznenog djela protupravnog djela zakonskih obilježja  teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavak 2. u vezi sa stavkom 1. i s člankom 215. stavak 1. te s člankom 24. stavak 2. KZ-a. (8. 2. 2019.)

Okrivljenika se tereti da je, u neubrojivom stanju zbog težih duševnih smetnji, 10. listopada 2018. oko 2,30 sati u obiteljskoj kući na adresi u Zagrebu, IV. Kozari put 169, u kojoj su spavali njegova majka i potpuno nepokretni otac koji je bolovao od karcinoma pluća, otvorenim plamenom upaljača u unutrašnjosti garderobnog ormara zapalio odjevne predmete i time izazvao požar u kući. Nakon što je izazvao požar, okrivljenik je izašao iz kuće u dvorište, a kad su vatrogasci uspjeli ugasiti požar, na mjestu događaja pronađena je mrtva okrivljenikova majka, koja je preminula uslijed akutnog otrovanja ugljičnim monoksidom, dok je okrivljenikov otac zadobio osobito tešku tjelesnu ozljedu u vidu otrovanja ugljičnim monoksidom i teške opekline kože.
U optužnici je stavljen zahtjev da se, nakon što sud utvrdi da je počinio protupravno djelo u stanju neubrojivosti, okrivljeniku odredi prisilni smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osobama s duševnim smetnjama. Ujedno, u optužnici je predloženo da se okrivljeniku produlji istražni zatvor odnosno da se okrivljenik uputi u Bolnicu za osobe lišene slobode do okončanja kaznenog postupka.