Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 28-godišnjaka zbog četiri pokušaja teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog počinjenja četiri kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva iz članka  111. točka 4. u svezi članka 34. Kaznenog zakona. (8. 4. 2015.)
Okrivljenika se tereti da je nakon napada nepoznatih maskiranih pripadnika navijačke skupine jednog kluba; a koji se dogodio večer ranije u jednom restoranu u Teslinoj ulici u Zagrebu na dvojicu pripadnika druge navijačke skupine istog kluba (toj skupini pripada i okrivljenik) i u kojem je jedan od napadnutih zadobio tjelesne ozljede; oko 1,25 sati 25. listopada 2014. u Zagrebu počinio navedena kaznena djela. Tereti ga se da je u nakani da se obračuna i osveti za taj napad kao i za ranije napade te navijačke skupine na skupinu kojoj on pripada, došao zajedno s više nepoznatih muškaraca njegove navijačke skupine u dva automobila do raskrižja ulica VII. Retkovec i Roberta Močiljanina. Vozila su zaustavili u blizini kombi vozila koji je bio parkiran u Ulici Roberta Močiljanina znajući da se u njemu nalaze pripadnici prve navijačke skupine. Kad je D. H. izašao iz kombi vozila i krenuo prema svojoj kući u Ulici VII. Retkovec; pri čemu su u kombi vozilu ostali vozač M. P., suvozači M. T. i F. Š. te M. N. i M. Ć. u tovarnom prostoru; okrivljenika se tereti da je izašao iz automobila naoružan pištoljem, što je uočio D. H. i dotrčao natrag do kombi vozila te vikom i lupanjem po vozilu upozorio ostale na predstojeći napad.
Okrivljenika se tereti da je, u trenutku kad je iz tovarnog prostora glavom provirio M. Ć.,  ispalio hitac iz pištolja prema njemu a zrno je prošlo u neposrednoj blizini njegove glave  i razbilo staklo suvozačevih vrata. Nakon što je okrivljeni uočio da je F. Š. iskoračio kroz suvozačka vrata, tereti ga se da je ispalio u njega jedan hitac iz pištolja nanijevši mu tešku i po život opasnu tjelesnu ozljedu unatoč kojoj je F. Š. uspio pobjeći iz kombija. Okrivljenika se tereti da je potom prišao suvozačevim vratima kombija kako bi usmrtio M. T. koji je sjedio na suvozačkom sjedalu, te kroz razbijeni prozor suvozačkih vrata u njega ispalio jedan hitac, a potom ispalio još jedan hitac, zadavši mu teške i po život opasne tjelesne ozljede, a život mu je spašen hitnom medicinskom intervencijom.
Okrivljenik je nakon toga prišao tovarnom prostoru kombija; u kojem su se nalazili M. N. i M. Ć.; znajući da u njemu ima ljudi te u cilju da dovrši obračun i usmrti ih, ispalio hitac u bočna vrata tovarnog prostora probivši metalnu oplatu kliznih vrata tovarnog prostora kombija. U svojoj namjeri nije uspio jer je zrno završilo u drvenoj ploči lijeve bočne strane tovarnog prostora, a M. P. je potom uspio pokrenuti kombi vozilo u kojeg je ušao i F. Š. te su pobjegli s mjesta događaja.
Protiv okrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela zbog čega je i bio određen istražni zatvor.