Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Najava žalbe na rješenje o određivanju jamstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavljuje podnošenje žalbe na današnje rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je prihvaćen prijedlog dvanaestookrivljenog 73-godišnjeg hrvatskog državljanina za određivanje jamstva kao zamjene za istražni zatvor u kojem se okrivljenik nalazi temeljem članka 123. stavak 1. točka 4. Zakona o kaznenom postupku i protiv kojeg je, kao i protiv još jedanaestoro okrivljenika, u tijeku istraga zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH počinjenog u Glinskom Novom Selu. (8. 9. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da su okrivljenici neutvrđenog dana polovicom listopada 1991. godine u Glinskom Novom Selu; za vrijeme trajanja oružanog sukoba između oružanih snaga Republike Hrvatske s jedne i JNA te srpskih paravojnih formacija s druge strane; po zapovijedi prvookrivljenog komandanta Teritorijalne obrane Glina da usmrte preostalo civilno stanovništvo navedenog mjesta, dvojica okrivljenika i 73-godišnjak kao pripadnici TO Glina te zapovjednik Izviđačko diverzantske grupe TO Glina (poručnik JNA) i pripadnici navedene jedinice (preostali okrivljenici i tri danas pokojne osobe) došli u Glinsko Novo Selo gdje su se rasporedili po mjestu, istjerali civile iz kuća i okupili ih kod trafo stanice u središtu mjesta. Osnovano se sumnja da su nakon toga žene zatvorili u drvenu kuću na koju su ispalili ručni raketni bacač M-80 pri čemu se navedena kuća zapalila. Ujedno, osnovano se sumnja da su iz svog osobnog naoružanja pucali u muškarce i K. Š. te su na opisani način usmrtili 32 osobe.
Prihvaćeno jamstvo u iznosu od 500.000,00 kuna se odnosi na hipoteku nad nekretninama u vlasništvu 73-godišnjeg okrivljenika.