Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 39-godišnjaka zbog tri pokušaja teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1978.) zbog ostvarenja, u neubrojivom stanju, objektivnih obilježja tri kaznena djela pokušaja teškog ubojstva iz članka 111. točka 6. u vezi s člankom 34. Kaznenog zakona. (10. 5. 2017.)
Okrivljenika se tereti da je 15. rujna 2016. oko 18,25 sati u stanu u Zagrebu; u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svog djelovanja niti upravljati svojim postupcima; nakon što je njegov otac zbog okrivljenikovog fizičkog napada zatražio intervenciju policijskih službenika i nakon što im je okrivljenikova sestra otvorila vrata sobe u kojoj je bio, ustao s fotelje te držeći u ruci veliki nož krenuo prema službenicima u namjeri da ih liši života.
Tereti ga se da je napao trojicu policijskih službenika koristeći pritom sprej za insekte kojeg je pošpricao prema službenicima i nož kojim je konstantno zamahivao prema njima. Policijski službenici su ga pokušavali svladati upotrebom raspršivača s nadražujućom tvari i vlastitom fizičkom snagom te stolicom odguravajući i odbijajući okrivljenikove napade, no kako je ozlijedio jednog službenika i napadao drugog službenika, treći policijski službenik ga je upozorio da stane ili će upotrijebiti vatreno oružje. S obzirom da se okrivljenik oglušio na izrečeno upozorenje, treći policijski službenik je izvadio i repetirao službeni pištolj, koraknuo unatrag do zida i; u cilju odbijanja daljnjeg napada; ispalio jedan hitac u pod prostorije. U tom je trenutku okrivljenik zastao, a prvi ga je službenik stolicom gurnuo u kut prostorije uz zid gdje su ga savladala  trojica policijskih službenika uporabom tjelesne snage te mu oduzeli nož i vezali ga sredstvima za vezivanje.
Uslijed djelovanja spreja protiv insekata dvojica policijskih službenika su zadobili tjelesne ozljede očiju (ozljeda lijevog oka u vidu korozije spojnice i rožnice oka kod prvog službenika, a kemijska ozljeda spojnice i rožnice kod drugog službenika) dok je treći policijski službenik zadobio ubodnu ranu lijeve nadlaktice i reznu ranu na grudnom košu.
U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti da bi mogao počiniti teže kazneno djelo.