Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1992. i 1992.) zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela razbojništava iz članka 230. stavak 1. Kaznenog zakona. (11. 8. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da je prvookrivljenik od prosinca 2014. do 8. kolovoza 2015. sam počinio 28 kaznenih djela razbojništva odnosno da je ulazio u kladionice, zalagaonice, kioske i različite trgovine; ponekad s navučenom majicom preko lica i kapuljačom preko glave i uglavnom uz verbalnu prijetnju, a samo u nekoliko slučajeva i prijetnju plastičnim pištoljem; te od zaposlenika tražio da mu predaju novac. Zaposlenici su mu u strahu za život predali novac, a osnovano se sumnja da je na takav način protupravno pribavio više od 100.000,00 kuna.
Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik, zajedno s drugookrivljenikom, počinio još 12 kaznenih djela razbojništva na način da su ulazili u kladionice, kioske i različite trgovine s navučenim majicama preko lica i kapuljačama na glavi te uz verbalne prijetnje, a ponekad i uporabu plinskog pištolja, tražili novac. Osnovano se sumnja da su si na opisani način protupravno pribavili oko 50.000,00 kuna.
Okrivljenici su ispitani i protiv njih je, na prijedlog državnog odvjetnika, sudac istrage odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana zbog opasnosti od ponavljanja djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).