Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Donijeto rješenje o provođenju istrage protiv dvojice okrivljenika zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1971. i 1968.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela neovlaštena proizvodnja i promet drogama iz članka 190. stavak 2. Kaznenog zakona. (11. 12. 2014.)
Postoji osnovana sumnja da su prvookrivljenik i drugookrivljenik od prosinca 2013. do prosinca 2014. godine; u obiteljskoj kući u vlasništvu drugookrivljenika u Zagrebu; postavili sustav za osvjetljavanje, navodnjavanje, filtriranje i cirkulaciju zraka stvorivši tako uvjete za kontrolirani uzgoj biljke konoplje koju su, po sazrijevanju, pripremali za daljnju preprodaju na ilegalnom narko tržištu.
Osnovano se sumnja da su u obiteljskoj kući prvookrivljenika skladištili i pakirali drogu marihuana te su se dogovorili da se deset kilograma droge marihuana preveze za potrebe narkotržišta u Republici Austriji za što su angažirali osobu koja je navedenu drogu prenosila u osobnoj prtljazi autobusnom linijom Zagreb-Beč. Tijekom granične kontrole na graničnom prijelazu Macelj-Grušovje slovenski policijski službenici su 8. prosinca 2014. uhitili tu osobu.  
Prvookrivljenik je, osnovano se sumnja, 8. prosinca 2014. zatečen u Zagrebu u posjedu više od četiri kilograma marihuane koja je bila namijenjena daljnjoj preprodaji, a pohranio ju je u svojoj obiteljskoj kući i u svom osobnom vozilu. Kod prvookrivljenika je pronađena i digitalna vaga te novčani iznos od 65.000,00 kuna i više od 3.000,00 eura. Kod drugookrivljenika je pronađeno više od šest kilograma droge marihuana i oko šest kilograma sasušenog lišća i stabljika konoplje namijenjenih za daljnju preprodaju, te 265 komada stabljika konoplje i 157 komada sadnica konoplje, digitalna vaga, aparat za usitnjavanje i pakiranje kao i sustav za osvjetljavanje, ventilaciju i filtriranje zraka.
Temeljem prijedloga ovog državnog odvjetništva sudac istrage je protiv prvookrivljenika odredio je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke (članka 123. stavak 1. toč. 2. I 3. ZKP-a) te protiv drugookrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. stavak 1. toč. 3. ZKP-a).