Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana trojica osumnjičenika i predložen istražni zatvor

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu su 12. travnja 2018., na temelju kaznene prijave Policijske uprave zagrebačke, ispitana trojica hrvatskih državljana (1966., 1970. i 1976.) zbog osnova sumnje da su počinili kazneno djelo prijetnje iz čl. 139. st. 2. Kaznenog zakona. (12. 4. 2018.)

Postoji osnovana sumnja da su 10. travnja 2018. oko 13,45 sati u Zagrebu; zajedno i po prethodnom dogovoru u jednom caffe baru u kojem radi oštećenik, u zajedničkoj nakani da ga ustraše; najprije ga prvookrivljenik upitao gdje mu je gazda, na što mu je ovaj odgovorio da ga nema, a potom su ostala dvojica okrivljenika pokazali rukama na oštećenog i rekli kako je to taj. Osnovano se sumnja da je prvookrivljenik potom uputio oštećeniku riječi prijetnje koje su uključivale prijetnju ubojstvom dok su dvojica drugih okrivljenika istovremeno stajali pokraj prvookrivljenika kako bi pojačali dojam ozbiljnosti upućenih riječi prijetećeg sadržaja. Izgovorene riječi i ponašanje trojice okrivljenika su kod oštećenika izazvali osjećaj straha, ugroženosti i zabrinutosti za vlastiti život.

Državno odvjetništvo predložilo je određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke (čl. 123. st. 1. točke 2. Zakona o kaznenom postupku) i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. točke 3. Zakona o kaznenom  postupku). Sudac istrage je dijelom prihvatio prijedlog i odredio istražni zatvor protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.