Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 30-godišnjaka zbog pokušaja teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1990.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv života i tijela teškim ubojstvom u pokušaju iz članka 111. točka 6. Kaznenog zakona u svezi članka 34. KZ-a. (12. 5. 2020.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 6. svibnja 2020. oko 09,40 sati u Zagrebu, poduzeo radnje u nakani da usmrti policijskog službenika Policijske uprave zagrebačke koji je zajedno s drugim policijskim službenicima, postupao po nalogu suca istrage za pretragu doma i drugih okrivljenikovih prostora. Nakon što su navedeni policijski službenici uočili osumnjičenika na ulazu u garažu i krenuli prema njemu, pokazujući mu službene značke i iskaznice, a potom mu naredili da iziđe iz automobila kako bi proveli navedeni nalog, okrivljenik je, osnovano se sumnja, upravljajući osobnim automobilom marke BMW X1 naglo krenuo prema jednom policijskom službeniku koji je stajao neposredno ispred navedenog osobnog automobila. Kako bi izbjegao izravni nalet automobila na sebe, policijski je službenik skočio u vis nakon čega je lijevim bokom i leđima pao na haubu vozila, a potom je zbog kretanja vozila sletio na lijevu stranu ispred otvorenih vozačevih vrata, pri čemu je dlanovima udario u vrata vozila i potom pao na betonsku podlogu kolnog ulaza u garažu. Oštećeni službenik zadobio je tjelesne ozljede (udarci u desno koljeno i udarac u obje šake), a okrivljenik se vozilom i velikom brzinom udaljio s mjesta događaja.
Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je, sukladno prijedlogu državnog odvjetnika, odredio protiv okrivljenika istražni zatvor na temelju odredbe članka 123. stavak 1. točka 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku.