Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 26-godišnjaka i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je 13. travnja 2016. osumnjičenog hrvatskog državljanina (1990.) zbog postojanja osnovane sumnje da je  počinio  kazneno djelo izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavka 1. i 4. Kaznenog zakona i kazneno djelo nepružanja pomoći iz članka 123. stavka 2. Kaznenog zakona. (13. 4. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik 11. travnja 2016. oko 21,30 sati; protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama; upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i zbog toga bitno smanjenih vozačkih sposobnosti svjestan da u takvom stanju ne može sigurno upravljati vozilom, pristajući da time ugrozi druge sudionike u prometu, kolnikom Maksimirske ceste u smjeru zapada brzinom većom od 50 km/h koja je dozvoljena na tom dijelu kolnika.
Osnovano se sumnja da je uslijed navedenog, dolaskom istočnije od raskrižja s Domjanićevom ulicom i Trga Eugena Kvaternika, skrenuo u desno preko desne prometne trake i potom u nastavku vožnje prednjim desnim kotačem udario u rubni kamen nogostupa a zatim u kameni okvir staklene zaštitne ograde pothodnika sa sjeverne strane Maksimirske ceste koji se nalazi na nogostupu i prošao kroz raskrižje s Domjanićevom ulicom.
U nastavku vožnje se vozilom popeo na nogostup i nastavio nekontrolirano kretanje u smjeru zapada pri čemu je desnim bočnim dijelom vozila okrznuo pročelje zgrade kbr. 1. Domjanićeve ulice, a prednjim lijevim dijelom automobila udario u metalni stup pješačkog semafora. Nakon toga se nastavio nekontrolirano kretati u istom smjeru bez zaustavljanja te je prednjim dijelom vozila na nogostupu naletio na pješakinju (1955.) koja je preminula na mjestu nesreće, pješaka (1949.) koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u bolnici tijekom današnjeg dana te pješake (1950. i 2001.) koje su zadobile za sada neutvrđene tjelesne ozljede.
Postoji osnovana sumnja da se okrivljenik neposredno nakon prometne nesreće pješice udaljio s mjesta događaja ne zaustavljajući se pružiti pomoć ozlijeđenim osobama premda je to bio u mogućnosti učiniti bez prouzrokovanja ugroze za sebe ili druge, ostavivši time ozlijeđene osobe bez pomoći.

Ovo državno odvjetništvo je donijelo rješenje o provođenju istrage protiv 26-godišnjaka zbog osnovane sumnje na počinjenje navedenih kaznenih djela te je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložilo da protiv okrivljenika odredi istražni zatvor iz osnova propisanih člankom 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku (opasnost od ponavljanja kaznenog djela) što je sudac istrage usvojio i odredio istražni zatvor.