Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 24-godišnjaka zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1992.) zbog počinjenja kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavak 1. Kaznenog zakona. (13. 5. 2016.)
Podignutom optužnicom okrivljenika se tereti da 12. travnja 2016. oko 12,00 sati u Zagrebu, nije poduzeo mjere za sigurno držanje pasa iako svjestan da su njegovi psi pasmine belgijski ovčar (mužjak i ženka registrirani na njega kao vlasnika) agresivni psi koji su skloni napadu na ljude jer je do tada u pet navrata kažnjen obveznim prekršajnim nalozima zbog neopreznog i držanja bez nadzora navedenih pasa u dvorištu kuće u Zagrebu koji su zbog toga napali prolazeće građane. Tereti ga se da unatoč navedenom; protivno zakonskim propisima; nije poduzeo mjere za sigurno držanje navedenih pasa koji su izašli iz dvorišta te uslijed tog propusta pristao dovesti u opasnost tjelesni integritet ljudi. Kada su navedeni psi izašli iz dvorišta kuće došli su do osnovne škole i ušli u djelomično ograđeno dvorište gdje su se igrala djeca te je jedan od pasa srušio na tlo i ugrizao dvoje djece (2007. i 2008.), a daljnji napad pasa je spriječila učiteljica te osnovne škole. Kada su druga djeca zbog straha počela trčati prema školi, oba su psa dotrčala do djeteta (2003.) i skočila na njega te ga više puta ugrizla dok nije uspio ustati i pobjeći u školu. Nakon opisanih događaja, okrivljenik je automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka došao na mjesto događaja i odvezao jednog psa, dok su drugog psa policijski službenici zatekli u dvorištu navedene škole. 
Ovo državno odvjetništvo je predložilo produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članak 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku) određenog po sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu te mu je vijeće Općinskog kaznenog suda u Zagrebu 11. svibnja 2016. produljilo istražni zatvor zbog navedene zakonske osnove. Ujedno, u optužnici je predloženo izricanje kazne zatvora i trajno oduzimanje pasa.