Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Doneseno rješenje o provođenju istrage protiv osmero okrivljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv osmero hrvatskih državljana (1981., 1968., 1994., 1998., 1995., 1989., 1990., 1985.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv zdravlja ljudi neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama iz članka 190. stavak 3. Kaznenog zakona. (13. 6. 2016.)

Postoji osnovana sumnja da su prva trojica okrivljenika i osmookrivljenik organizirali mrežu preprodavatelja i posrednika radi neovlaštene prodaje više vrsta droge, a potom su treći, četvrti i peti okrivljenik neovlašteno prodavali tu drogu.

Okrivljenike se tereti da su inkriminirane radnje počinili od ožujka 2016. pa do 8. lipnja 2016. u Zagrebu i Stubičkim Toplicama, nakon prethodnog dogovora prve trojice okrivljenika i osmookrivljenika te drugih nepoznatih osoba da organiziraju posrednike i preprodavače za prodaju droge na području Krapinsko-zagorske županije. U tom su cilju nabavili veće, zasad neutvrđene, količine droge tipa konoplja (marihuana), droge tipa MDMA (ecstasy), droge tipa amfetamin (speed), droge tipa LSD i droge tipa gljiva psilocibin te ju u više navrata prodali trećeokrivljeniku u Zagrebu.
Trećeokrivljenik je zajedno sa četvrtookrivljenikom, petookrivljenikom i jednim maloljetnikom, navedenu drogu marihuana, u kućama četvrtookrivljenika i petookrivljenika u Stubičkim Toplicama, prepakiravao u manje paketiće od 0,5 do 25 grama namijenjene za uličnu prodaju. Tu su drogu, kao i ostale vrste nabavljene droge, sva četvorica okrivljenika prodavali konzumentima na širem području Krapinsko-zagorske županije. Drogu tipa konoplja (marihuana) prodavali su za novčani iznos od 50 do 100,00 kuna po gramu, drogu tipa MDMA (ecstasy) za novčani iznos od 65,00 do 80,00 kuna po komadu, drogu tipa LSD za novčani iznos od 70,00 kuna po komadu i drogu tipa amfetamin tzv. speed za novčani iznos od 50,00 kuna po gramu.
Putem svojih mobilnih telefona trećeokrivljenik je od 8. ožujka do 8. lipnja 2016. u više navrata dogovorio prodaju droge tipa konoplja (marihuana), droge tipa MDMA (ecstasy), droge tipa amfetamin (speed), droge tipa LSD i droge tipa gljiva psilocibin, s ukupno 18 osoba, a četvrtokrivljenik s ukupno 27 osoba i dvoje djece, dok je petookrivljenik to dogovorio s 11 osoba i jednim djetetom.

Postoji osnovana sumnja da je šestookrivljenik tijekom ožujka pa do 8. lipnja 2016. u Oroslavlju te Stubičkim Toplicama, od za sada nepoznate osobe, nabavljao drogu amfetamin (speed) i drogu tipa konoplja (marihuanu), u cilju daljnje prodaje krajnjim konzumentima na ilegalnom narko tržištu, pa je svojim mobilnim telefonom u više navrata dogovorio prodaju droge marihuana s dvije osobe, a u više navrata dogovorio prodaju droge tipa konoplja i droge tipa amfetamin s ukupno 28 osoba.
Ujedno, osnovano se sumnja da je da je sedmookrivljenik tijekom ožujka do 8. lipnja 2016. u Stubičkim Toplicama, Zaboku i Kruševom Selu, od za sada nepoznate osobe nabavljao drogu tipa konoplja (marihuana) u cilju daljnje prodaje krajnjim konzumentima na ilegalnom narko tržištu. Svojim mobilnim telefonom je dogovarao prodaju droge marihuana te je tako najmanje jedanaest puta prodao jednoj osobi drogu tipa konoplja (marihuana, jedan gram za 100,00 kuna i pet grama za 300,00 kuna); sredinom ožujka 2016. godine drugoj osobi prodao u više navrata drogu tipa konoplja (marihuana, jedan gram za novčani iznos od 100,00 kuna); početkom travnja 2016. godine u Zaboku trećoj osobi prodao najmanje osam puta drogu tipa konoplja (marihuana, za novčane iznose za 50,00 i 100,00 kuna); u Stubičkim Toplicama jednom mjesečno prodavao četvrtoj osobi po pet paketića od jedan gram droge tipa konoplja (marihuana, za novčani iznos od 250,00 kuna). Pretragom doma na adresi njegovog stanovanja 8. lipnja 2016. su pronađena tri pvc paketića droge tipa konoplja (marihuana, težine 5,16 grama, 0,57 grama i 1,06 grama) namijenjene neovlaštenoj prodaji i jedna metalna drobilicu s tragovima zelene biljne materije droge tipa konoplja tzv. marihuana.  

Na zahtjev ovog državnog odvjetništva, sudac istrage je protiv svih okrivljenika odredio jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.