Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Najava podnošenja žalbe na danas izrečenu presudu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu najavljuje podnošenje žalbe na današnju presudu Općinskog kaznenog suda u Zagrebu kojom su prvooptuženi M. G. (1969.), drugooptuženi S. B. (1987.) i trećeoptuženi S. M. (1990.) proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenog djela prijevare iz čl. 224. st. 1. i 4. Kaznenog zakona i kaznenih djela krivotvorenja isprava iz čl. 311. st. 1. KZ-a, zbog odluke izrečenim uvjetnim osudama. (13. 11. 2014.)
Optužnicom se stavljalo na teret da su od 16. lipnja 2009. do 12. kolovoza 2009. u Zagrebu; s nakanom stjecanja značajne materijalne dobiti; koristeći se trgovačkim društvom kojem je odgovorna osoba bio M. G., na temelju neistinitih podataka o zaposlenju većeg broja ljudi i uplatama fiktivne jedne mjesečne plaće na njihova imena ishodovali dopuštena prekoračenja po tekućim računima tih osoba bez namjere njihovog podmirenja. Optuženici su u tu svrhu pronalazili osobe i prikupljali njihovu osobnu dokumentaciju kako bi prvooptuženi M. G. kao odgovorna osoba društva izrađivao neoriginalnu dokumentaciju o njihovom zaposlenju iako te osobe nikada nisu bile zaposlenici tog trgovačkog društva. Takvu krivotvorenu dokumentaciju prvooptuženi je posredstvom trećeoptuženog predavao drugooptuženom S. B. koji ju je prosljeđivao osobama na čije ime je trebao glasiti tekući račun, pa kada su treće osobe takvu dokumentaciju predavale u poslovnicama jedne banke prilikom otvaranja tekućeg računa, trojica optuženika su uplatili novac na ime jedne fiktivne plaće od strane navodnog poslodavca trgovačkog društva, koji iznos su potom podigli. Formalni korisnici su potom zatražili dopuštena prekoračenja po tekućem računu u maksimalno dozvoljenom iznosu, a taj iznos su im djelatnici banke nemajući razloga sumnjati u ispravnost predane dokumentacije i odobravali, čime su trojica optuženika na taj način oštetila banku  za iznos od 151.600,00 kuna.
Zbog počinjenih kaznenih djela ovo državno odvjetništvo je za svu trojicu optuženika predlagalo izricanje zatvorskih kazni. Kako je Općinski kazneni sud u Zagrebu optuženicima za počinjenja kaznena djela izrekao uvjetne osude, tako će ovo državno odvjetništvo po primitku pisanog otpravka presude podnijeti žalbu zbog odluke o uvjetnim osudama u odnosu na svu trojicu optuženika.