Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnesena žalba na presudu

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu na presudu Županijskog suda u Zagrebu kojom su petorica hrvatskih državljana (1957., 1965., 1952., 1968. i 1967.) proglašeni krivima zbog počinjenja kaznenih djela ratnih zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona RH te kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. OKZ-a RH počinjenih od prosinca 1991. do 25. svibnja 1992. u Zagrebu i Kerestincu. Žalba je podnijeta zbog odluke o kazni te, u odnosu na oslobađajući dio presude, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. (14. 6. 2016.)

Prvookrivljeniku je sud, za kazneno djelo iz čl. 122. st. 1. u svezi čl. 28. OKZ-a RH utvrdio kaznu zatvora u trajanju od pet godina a za kazneno djelo iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH kaznu zatvora u trajanju od pet godina te mu izrekao jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od osam godina.
Sud je drugookrivljeniku za kazneno djelo iz čl. 122. OKZ-a RH utvrdio kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, a za kazneno djelo iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH kaznu zatvora u trajanju od dvije godine te utvrdio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od tri godine. Trećeokrivljeniku je sud za kazneno djelo iz čl. 122. OKZ-a RH utvrdio kaznu zatvora u trajanju od tri godine, a za kazneno djelo iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH kaznu zatvora u trajanju od tri godine te utvrdio jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od pet godina. Četvrtookrivljenik je za počinjenje kaznenog djela iz čl. 122. OKZ-a RH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci, dok je petookrivljenik za počinjenje kaznenog djela iz čl. 120. st.  1. OKZ-a RH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine.
Istom presudom, četvrtookrivljenik i petookrivljenik su oslobođeni optužbe za počinjenje kaznenog djela ratnog zločina, i to četvrtookrivljenik ratnog zločina iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH, a petookrivljenik ratnog zločina iz članka 122. OKZ-a RH.

U odnosu na kaznene sankcije, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu uložilo je žalbu iz razloga što ocjenjuje da su, kako pojedinačno utvrđene kazne tako i jedinstvene kazne izrečene okrivljenicima, preblage i neadekvatne počinjenim kaznenim djelima i otegotnim okolnostima. U odnosu na oslobađajući dio presude, žalba je uložena iz razloga što državno odvjetništvo smatra da je činjenično stanje u odnosu na ta kaznena djela pogrešno i nepotpuno utvrđeno te da je sud neosnovano oslobodio dvojicu okrivljenika od optužbi za navedena kaznena djela.
Ovo državno odvjetništvo u žalbi predlaže Vrhovnom sudu Republike Hrvatske da pobijanu presudu preinači na način da okrivljenike proglasi krivima po svim točkama optužbe i da im utvrdi pojedinačne kazne zatvora u duljem trajanju te ih osudi na jedinstvene kazne zatvora u duljem trajanju.