Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitani osumnjičenici zbog kaznenog djela prijetnje i oštećenja tuđe stvari

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je hrvatskog državljanina (1997.), a sudac za mladež Općinskog kaznenog suda u Zagrebu drugog hrvatskog državljanina (1997.), privedenih pritvorskom nadzorniku zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela prijetnje iz članka 139. stavak 2. i 4. Kaznenog zakona i kaznenog djela oštećenja tuđe stvari iz članka 235. stavak 1. KZ-a, sve u vezi s čl. 87. st. 21. KZ-a (zločin iz mržnje). (14. 10. 2015.)

Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici oko 22,10 sati 12. listopada 2015. na tramvajskom stajalištu u Draškovićevoj ulici u Zagrebu, zajedno s još dvije nepoznate osobe, prišli A. J. i M. G. te; u namjeri da ih zastraše zbog netrpeljivosti prema osobama druge rase; jedan maloljetnik rekao oštećeniku A. J. da će ga ubiti i svojom mu rukom prešao preko vrata oštećenika simulirajući da će ga zaklati. Kada je jedna od nepoznatih osoba iz svog ruksaka izvadila preklopni nož, oštećenici su počeli bježati prema obližnjem kazalištu, a jedna od nepoznatih osoba je, dostigavši ih, šakom udarila M. G. u glavu i nogom u predjelu trbuha. Oštećenici su uspjeli ući u predvorje jednog objekta no ostali su na terasi, što je drugi maloljetnik iskoristio i zaprijetio riječima "Di je crnac, dajte mi njega da ga razbijem, što on tu ima raditi" te uzeo kantu za smeće koja je bila na ulici i njom razbio izlog na obližnjoj trgovini.
Državni je odvjetnik stavio prijedlog da se jednom maloljetniku odredi istražni zatvor zbog zakonskog razloga iz članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku (opasnost od utjecaja na svjedoke), ali je sudac istrage to odbio te će ovo državno odvjetništvo uložiti žalbu na to rješenje.