Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv petoro osumnjičenika

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage i sucu za mladež Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv petoro hrvatskih državljana (1976., 1981., 1973., 1973. i mlt. 1997.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo trgovanja ljudima iz čl. 106. st. 1. i 3. KZ-a, a maloljetni petoosumnjičenik (1997.) još dva kaznena djela i to spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina iz čl. 158. st. 1. i 5. KZ-a i kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka iz čl. 152. st. 1. KZ-a. (14. 11. 2014.)

Postoji osnovana sumnja da su neutvrđenog dana tijekom svibnja 2014. godine u Novskoj, prvo dvoje osumnjičenih dogovorili sa drugo dvoje osumnjičenih prodaju svoje kćeri (dijete, 1999.) za iznos od nekoliko tisuća eura koju je prethodno za sebe odabrao petoosumnjičenik (1997., sin drugo dvoje osumnjičenih). Nakon što je prodaja; protivno volji oštećenice; 30. kolovoza 2014. i realizirana, oštećenicu su drugo dvoje osumnjičenih odveli u njihovu obiteljsku kuću u Zaprešiću. Postoji osnovana sumnja da su joj oni ograničili kretanje odnosno oduzeli rodni list i domovnicu te je neprekidno bila pod njihovim i sinovljevim nadzorom, a istovremeno su je prisiljavali na težak fizički rad bez prekida i odmora u domaćinstvu, a petoosumnjičenik ju je, iako svjestan njenog protivljenja, prisiljavao na spolne odnose. Nakon što je 8. studenog 2014. petoosumnjičenik s njom ponovno obavio spolni odnos bez pristanka, oštećenica je slijedećeg dana, iskoristivši trenutak nepažnje ukućana, pobjegla skokom kroz kuhinjski prozor, otrčala do željezničke stanice i unatoč pokušajima petoosumnjičenika i njegovog mlađeg brata da je u tome spriječe, uskočila u vlak te zatražila pomoć od putnika i djelatnika.
Ovo državno odvjetništvo je predložilo određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, a sudac istrage je prihvatio prijedlog i odredio istražni zatvor protiv svih četvero osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, dok je sudac za mladež prema maloljetnom petoosumnjičeniku odredio mjere opreza.