Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitan 69-godišnjak i doneseno rješenje o provođenju istrage

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 14. rujna 2016. ispitalo i donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1947.) zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta iz čl. 162. st. 2. Kaznenog zakona i iskorištavanja djece za pornografiju iz čl. 163. st. 1. KZ-a. (15. 9. 2016.)
Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik od točno neutvrđenog dana 2015. godine do kolovoza 2016. godine u Zagrebu, putem jednog internet oglašivača postavio oglas u kojem traži mlađe dečke za određena druženja i usluge uz nagradu i džeparac. Kada mu se na navedeni oglas javilo dijete (1999.) osnovano se sumnja da je, iako svjestan da nema navršenih 18 godina života, nad djetetom počinio navedena kaznena djela, a snimke i fotografije nepoznate djece, kao i ovog djeteta, pohranio na mobilnim uređajima i prijenosnom računalu te drugim medijima za pohranu podataka.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnesen prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku) koji je sudac istrage prihvatio i protiv okrivljenika 14. rujna 2016. odredio istražni zatvor.