Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Ispitana trojica osumnjičenika i određen istražni zatvor

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu ispitalo je trojicu hrvatskih državljana (1989., 1992. i 1974.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. Kaznenog zakona i kazneno djelo protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari iz članka 331. stavka 1. Kaznenog zakona. (15. 9. 2018.)

Osnovano se sumnja da su prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenik 12. rujna 2018. oko 19,00 sati u Zagrebu, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa s obitelji trećeosumnjičenika, došli ispred kuće oštećenika sa za sada neutvrđenim oružjem kalibra devet milimetara, iako su znali da je nabavljanje i držanje takvog oružja građanima zabranjeno. Osnovano sumnja da su, svjesni da takvim oružjem mogu ugroziti tjelesni integritet ukućana i oštetiti imovinu, ispalili nekoliko hitaca prema terasi obiteljske kuće u kojoj je bilo više ukućana.
Trećeosumnjičenik je nakon toga, osnovano se sumnja, prema dvojici osumnjičenika ispalio dvije rafalne serije streljiva iz automatske puške, iako je znao da je nabavljanje i držanje takvog oružja građanima zabranjeno te pristajući ugroziti tjelesni integritet dvojice osumnjičenika i građana u prolazu, kao i tuđe imovine. Pucnjevima iz automatskog oružja trećeosumnjičenik je oštetio ukupno sedam automobila, jednu obiteljsku kuću u susjedstvu, a jedan je građanin u prolazu zadobio tjelesnu ozljedu.
Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu podnesen je prijedlog da se protiv sve trojice osumnjičenika odredi istražni zatvor temeljem članka 123. stavka 1. točke 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku (zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela). Sudac istrage prihvatio je prijedlog i protiv trojice osumnjičenika odredio istražni zatvor kako je i predloženo.