Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv 35-godišnjaka zbog izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1984.) zbog počinjenja kaznenog djela izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz članka 227. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. (15. 10. 2019.)

Okrivljenika se tereti da je 11. srpnja 2019. oko 12,43 sati u mjestu Sveta Helena (Sveti Ivan Zelina) upravljao osobnim automobilom marke BMW izlaznom prometnom trakom broj 4 autoceste A4 iz smjera sjevera prema jugu, te je postupio protivno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tereti ga se da je upravljao vozilom pod utjecajem droga i lijekova i zbog takvog stanja nije bio sposoban za sigurnu vožnju te da je propustio brzinu kretanja svog vozila uskladiti s prometnim znakovima upozorenja na naplatnoj postaji i znakovima ograničenja brzine na 100, 80, 60 i 50 km/h, odnosno nije zaustavio vozilo na prometni znak "zabrana prolaska bez zaustavljanja–cestarina".
U nastavku vožnje okrivljenik je, tereti ga se, prevelikom i nedopuštenom brzinom od oko 143 km/h, ne poduzevši niti jednu radnju da bi zaustavio svoje vozilo i izbjegao nalet na vozila koja su se usporeno kretala pred naplatnom postajom, prednjim dijelom svog vozila udario u stražnji dio osobnog automobila Škoda Octavia, koje je ispred njega propisno i usporeno vozilo zbog nailaska na naplatnu postaju.
Uslijed takve nepropisne okrivljenikove vožnje, vozilo Škoda Octavia je odbačeno uz zanošenje vozila te je udarilo u betonsku barijeru i naplatnu postaju, a potom u rotaciji i prevrtanju naletjelo i na drugo vozilo koje je bilo zaustavljeno zbog plaćanja cestarine, te se prevrnulo. Zbog naleta i prevrtanja vozila Škoda Octavia vozač i putnica iz tog vozila su zadobili mnogobrojne teške tjelesne ozljede, dok je dijete iz tog vozila zadobilo osobito teške i za život opasne ozljede.
Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u podignutoj optužnici predložilo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor, koji je ranije bio određen, zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (članka 123. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku).